Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ukrajna szerint elfoglaltak egy donyecki falut az ellentámadásban


Ukrán katonák állnak a nemzeti zászlóval a Donyecki területen lévő Urozsajne településen 2023. augusztus 16-án
Ukrán katonák állnak a nemzeti zászlóval a Donyecki területen lévő Urozsajne településen 2023. augusztus 16-án

Orosz katonai vezetők szerint újabb sikereket értek el a keleti Donyecki területen zajló offenzívában, miközben az ukrán erők azt állítják, hogy felszabadítottak egy falut a hetek óta tartó, de lassan haladó ellentámadásban, amely aggasztja Kijev néhány nyugati támogatóját.

Az ukrán jelentések csütörtökön érkeztek, miután a NATO-főtitkár azt mondta, hogy Ukrajnán múlik, mikor csatlakozik egy béketárgyaláshoz. Jens Stoltenberg megjegyzései azt a felháborodást igyekeznek csökkenteni, amelyet hét elején a szövetség egyik magas rangú munkatársa robbantott ki azzal, hogy azt mondta: Kijev a katonai szövetséghez való csatlakozásért cserébe területeket engedhetne át Oroszországnak, ami a két ország közötti háború befejezésének egyik módja lehetne.

A régóta várt ellentámadásban az ukrán erők nehezen tudják áttörni az erős orosz védelmi vonalakat a déli Zaporizzsjai és a keleti Donyecki területen.

Ukrajna nyugati támogatói kilenc új dandárt képeztek ki és láttak el fegyverekkel abban a reményben, hogy az ukrán erők megismételhetik az orosz csapatok elleni korábbi sikereiket, mint például Kijevnél a tavaly februári inváziót követő első hetekben, vagy év végén a sikeres előrenyomulást Harkivban és Herszonban.

Ehhez kapcsolódóan: Stratégiai jelentőségű település felszabadítását jelentette be Ukrajna

Ez azonban most nem így történik, és a következő hónapok jelentős harctéri sikerei nélkül Ukrajna egyre nagyobb nyomással nézhet szembe az Egyesült Államok és más nyugati szövetségesei részéről, hogy tárgyalásokat kezdjen Oroszországgal.

Az ukrán erők szerdán azt nyilatkozták, hogy elfoglalták Urozsajne falut a Donyecki terület szélén. Az állítást eddig nem lehetett független forrásból megerősíteni, bár egy orosz katonai parancsnok és katonai bloggerek megerősíteni látszottak, hogy az orosz erők kivonultak a területről.

Ez lenne az első település, amelyet Kijev július 27. óta visszafoglalt, ami jelzi, hogy az ukrán csapatoknak mekkora kihívást jelent az orosz védelmi vonalak áttörése.

Eközben az orosz védelmi minisztérium csütörtökön közölte, hogy Ukrajna négy Stryker páncélozott járművet veszített el Donyeck közelében egy orosz offenzíva részeként.

Korábbi cikkünk a témában: Rohamtempóban ürítik ki Kupjanszkot, miközben Oroszország újabb támadásra készül

Ez az első alkalom, hogy Oroszország azt állította: az Egyesült Államok által szállított Stryker páncélozott csapatszállító harckocsikat semmisített meg.

Oroszország ellenőrzi Ukrajna mintegy ötödét, beleértve a Krímet, a Luhanszki terület nagy részét, valamint a Donyecki, a Zaporizzsjai és a Herszoni terület nagy részeit.

Hét elején Stoltenberg vezérkari főnöke, Stian Jenssen azt mondta, hogy a háborút lezáró megállapodás részeként Ukrajnának esetleg területeket kell átadnia Oroszországnak. Később visszavonta megjegyzését.

„Az ukránok, csakis az ukránok dönthetnek arról, hogy mikor vannak meg a feltételek a tárgyalásokhoz, és csak ők dönthetnek arról a tárgyalóasztalnál, hogy mi az elfogadható megoldás” – mondta Stoltenberg egy norvég konferencián csütörtökön.

Ehhez kapcsolódóan: Akár blöff, akár nem, a Putyin által bejelentett atomfegyver-telepítés Belaruszba fokozza a kardcsörtetést

Stoltenberg azt is mondta, hogy Oroszország nukleáris erői továbbra is változatlan pozícióban vannak, annak ellenére hogy a Kreml hónapok óta fenyegetőzik azzal, hogy nukleáris fegyvereket vet be Ukrajnában, ami mind az ukránokat, mind nyugati szövetségeseiket aggasztotta.

„Nem láttunk olyan mozgást nukleáris erőiknél, amelyek arra késztetnének minket, hogy változtassunk erőinken és elrendezésükön" – mondta a NATO-főtitkár.

Múlt havi csúcstalálkozóján a NATO közölte, hogy megerősíti Ukrajna meghívását a szövetséghez való csatlakozásra, ha „a tagok egyetértenek és a feltételek teljesülnek”. A döntés csalódottságot váltott ki Kijevben.

Korábbi cikkünk a témában: Erdoğan elszántságát teszteli a török partoknál végrehajtott orosz rajtaütés

Szerdán Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a katonai parancsnokokkal tartott megbeszélésen azt mondta, hogy Ukrajna felgyorsítja a légi drónok gyártását, amelyek mind az ukrán, mind az orosz erők számára fontos szerepet játszottak a konfliktusban.

Azt is felvetette, hogy Kijev nyugati támogatóinak növelniük kellene az eszközök szállítását.

„A drónok a szem és a védelem a frontvonalon. (…) Garanciát jelentenek arra, hogy használatukkal az embereknek nem kell az életükkel fizetniük” – mondta nyilatkozatában.

„Minden harcoló dandárban a katonák először a drónokról, az elektronikus hadviselésről és a katonai légvédelemről kérdeznek” – mondta.

Készült a Reuters és az RFE/RL ukrán szolgálata tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG