Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ukrajna továbbra is tagadja, hogy köze lenne az Északi Áramlat elleni szabotázshoz


A dán védelmi minisztérium képén az Északi Áramlat 2 vezetékből szökő gáz látható a Balti-tengeren 2022. szeptember 27-én
A dán védelmi minisztérium képén az Északi Áramlat 2 vezetékből szökő gáz látható a Balti-tengeren 2022. szeptember 27-én

Ukrajna ismét közölte, hogy nem volt köze az Északi Áramlat gázvezeték elleni szabotázshoz, jóllehet médiaértesülések szerint amerikai hírszerzési adatok arra utalnak, hogy egy ukránbarát csoport állt a tavalyi támadás mögött.

A The New York Times március 7-én arról számolt be, hogy az amerikai hírszerzés szerint egy „ukránbarát csoport” áll a szeptemberi támadások mögött, amelyek következtében gáz szökött a vezetékből a Balti-tengerbe.

Svédország és Dánia, a két ország, amelynek kizárólagos gazdasági övezetében történtek a robbanások, arra a következtetésre jutott, hogy az Oroszországból Németországba földgázt szállító vezetékeket szándékosan robbantották fel, de továbbra is kérdéses, hogy kik a tettesek és ki rendelhette el a támadásokat, amelyek súlyosan ártottak Oroszország nyugati gázszállító képességeinek, aminek révén bevételeket szerezhet az Ukrajna elleni indokolatlan inváziója során.

„Nem mi követtük el” – mondta Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter újságíróknak a svéd fővárosban, Stockholmban az EU védelmi minisztereivel tartott március 8-i találkozója előtt.

Egy nappal korábban Mihajlo Podoljak elnöki tanácsadó szintén tagadta, hogy részt vettek volna az incidensben, hozzátéve, hogy a kormánynak nincs információja azokról az „ukránbarát csoportokról”, amelyeknek közük lehetett hozzá.

Szeptemberben négy robbanás okozott szivárgást az orosz tulajdonban lévő Északi Áramlat 1 és 2 rendszer négy fő vezetékéből háromban, és ezzel több tonna túlnyomásos metángáz került a Balti-tengerbe akkor, amikor Európában nagy volt az aggodalom amiatt, hogy energiaválságot okozhatnak az Ukrajnával folyó háború közepette fellépő ellátási zavarok.

Egy svéd ügyész közölte, hogy robbanóanyag nyomait találták a helyszínen, ami azt erősíti meg, hogy szabotázs történt.

A The New York Times arról számolt be, hogy amerikai hírszerzési tisztviselők szerint a bizonyítékok arra utalnak, hogy „Vlagyimir Putyin orosz elnök ellenfelei” álltak a robbantások mögött.

A német média azt jelentette, hogy a csoport, amelyet a The New York Times nem azonosított, hat emberből állt, akik hamis útlevelet használtak, amikor hajót béreltek Rostock kikötővárosában a művelethez.

Boris Pistorius német védelmi miniszter március 8-án óva intett attól, hogy bárki is elhamarkodott következtetéseket vonjon le az ügyben.

„Könnyen meglehet, hogy ez egy hamis zászló alatt végrehajtott akció volt, amelyet Ukrajna hibáztatására szerveztek; ez a lehetőség a médiában is felmerült” – mondta Pistorius a Deutschlandfunk közszolgálati televíziónak adott interjúban.

„Az egyik lehetőségnek éppen olyan nagy a valószínűsége, mint a másiknak” – tette hozzá.

Készült a The New York Times, a Reuters és az AFP jelentéseinek felhasználásával.
XS
SM
MD
LG