Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Zelenszkij: Pokollá vált a Donbász


Fényesen izzó lövedékdarabok a mariupoli Azovstal vasmű körül 2022. május 15-én
Fényesen izzó lövedékdarabok a mariupoli Azovstal vasmű körül 2022. május 15-én

Zelenszkij ukrán elnök szerint a Donyec-medence teljesen elpusztult, amit semmilyen orosz katonai cél nem indokolhatott. Zelenszkij szerint az orosz sereg tudatosan próbál válogatás nélkül annyi ukránt meggyilkolni, amennyit csak tud.

„Folyamatosak a csapások az odesszai régió, az Ukrajna középső területein fekvő városai ellen. A Donbászt teljesen tönkretették” – közölte Zelenszkij ukrán elnök csütörtök esti beszédében a BBC alapján.

Egy orosz katona videóblogja Ukrajnából
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:04:43 0:00
Donbász
A Donbász nagyjából a Donyec-medencét jelölő régió, a kozákság szovjet időbeli legyilkolása és kitelepítése előtti hagyományos kozák terület. Ezen a környéken játszódik például a Nobel-díjas Solohov világhírű regénye, a doni kozák közösség az első világháború és az orosz polgárháború alatti megpróbáltatásait bemutató Csendes Don. A Donbász régió manapság Ukrajna keleti csücskét jelöli. A terület az orosz támadások előtt Ukrajna második legnépesebb régiója volt.


Zelenszkij elnök érvelése szerint a Donbász tönkretételének nincs és nem is lehet semmilyen orosz katonai célja.

Arról is beszélt, hogy szerinte Putyin serege annyi ukránt próbál megölni, amennyit csak tud, ami szándékos bűncselekmény. Szerinte az orosz hadsereg a lehető legtöbb házat, szociális célú épületet és vállalatot próbálja épp elpusztítani. Az ukrán védelmi minisztérium azzal is vádolja az orosz hadsereget, hogy támadásai közben nem engedi elmenekülni az érintett területeken élő civileket.

A brit védelmi minisztérium közlése szerint mintegy 1700 ukrán katona adhatta meg magát végül Mariupolban, de ismeretlen számú védő még mindig kitart az Azovstal acélművek föld alatti bunkerrendszerében.

Ők arra számítanak, hogy Mariupol elfoglalása után az orosz sereg gyorsan átcsoportosítja majd az addig ott lefoglalt orosz katonákat más donbászi célpontok támadására. Akik viszont így nem lesznek megfelelően felszerelve az újabb támadásokhoz, ami így fokozottabb orosz katonai veszteségekhez vezethet.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG