Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ukrajna uniós tagságának támogatására kérik Orbán Viktort és az Európai Tanács elnökét kárpátaljai magyarok


Orbán Viktor miniszterelnök, Charles Michel, az Európai Tanács elnöke és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Brüsszelben 2023. február 9-én
Orbán Viktor miniszterelnök, Charles Michel, az Európai Tanács elnöke és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Brüsszelben 2023. február 9-én

Az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség a Facebook-oldalán posztolta az Orbán Viktornak és Charles Michelnek címzett nyílt levelet, amelyben a december 14–15-re tervezett, Ukrajna európai uniós tagságáról szóló tárgyalások megkezdéséről szóló döntés támogatására kérik a két politikust.

A levél megfogalmazói úgy látják, hogy Ukrajna az elmúlt évben jelentős előrelépést tett a nemzeti kisebbségek jogainak biztosítására vonatkozó európai bizottsági ajánlások végrehajtása terén.

Szerintük az ukrán parlament által elfogadott új törvényjavaslat tükrözi a nemzeti kisebbségek érdekeit és bírja a nyílt levél aláíróinak támogatását.

Hozzáteszik ugyanakkor, hogy reményeik szerint megvalósítják a törvényben elfogadott összes normát az ukrán jogszabályok normatív dokumentumaiban, figyelembe véve a kárpátaljai magyarok közszervezetei által benyújtott javaslatokat. Mint írják, ez a lépés fontos ahhoz, hogy megerősítsék „Ukrajna elkötelezettségét a különböző nemzetiségű emberek jogainak megerősítésére országszerte és különösen Kárpátalján”.

Ehhez kapcsolódóan: Nagyon beleáll a Fidesz az ukrán vétóba, Orbán személyesen viheti be az utolsó ütést

A levél aláírói felszólítják az uniós tagállamok vezetőit, hogy támogassák Ukrajnát az európai integráció útján. Mint írják, az ország még az orosz invázió közepette is folytatja a szükséges reformokat, és hű az európai integrációs értékekhez.

A levelet Babják Zoltán, Beregszász polgármestere, Petei Judit, Kárpátalja kormányzójának egyik helyettese, Rezes Károly, a Kárpátaljai Megyei Tanács magyar frakciójának képviselője, Rezes József, a Kárpátaljai Határmenti Önkormányzatok Társulásának (KHÖT) ügyvezető igazgatója és Zubánics László, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség elnöke írta alá.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG