Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ukrán külügyminiszter: Ukrajna mindent megtett, amit Magyarország kért


Dmitro Kuleba az európai uniós külügyminiszterek tanácsülésén 2023. december 11-én Brüsszelben
Dmitro Kuleba az európai uniós külügyminiszterek tanácsülésén 2023. december 11-én Brüsszelben

Az ukrán EU-csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez feltételként előírt négy törvényből hármat már elfogadtak, köztük a kisebbségi oktatásról szóló jogszabályt, amelyet a magyar kormány követelt – jelentette ki Dmitro Kuleba.

Az ukrán diplomácia vezetője az európai uniós külügyi tanács ülésére érkezve hangsúlyozta: „Rendkívül konkrét eredményekkel jöttem ma Brüsszelbe, a négy törvényből, amelyet az Európai Bizottság március 3-ig követelt Ukrajnától, hármat elfogadott a parlament, ezeket már az elnök is aláírta.”

Arról is beszámolt, hogy a még hiányzó jogszabály is hamarosan a parlament elé kerül Kijevben, miután már jóváhagyták a korrupcióellenes és a kisebbségi törvények kulcsfontosságú módosításait.

„Ez összhangba hozza Ukrajna nemzeti jogszabályait a Velencei Bizottság ajánlásaival, ami orvosolja a Magyarország által folyamatosan kifejezett aggályokat” – szögezte le, hangoztatva, hogy a testület minden javaslatát átültették a törvénybe.

Ehhez kapcsolódóan: Törvénymódosítás Ukrajnában: szabadon lehet magyar nyelven is tanulni a kárpátaljai iskolákban

Kuleba rámutatott, hogy hazája elvégezte a házi feladatát, és minden ezzel ellentétes állítást tévesnek nevezett.

Hangsúlyozta, hogy a partnerség jegyében az EU-nak el kell ismernie az ukrán erőfeszítéseket, az pedig pusztító lenne, ha a tagállamok nem adnának zöld jelzést a csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez. Ez aláásná a közösség hitelességét.

Elismételte, hogy megváltoztatták a kisebbségi oktatást érintő jogszabályaikat úgy, ahogy Magyarország kívánta.

Ehhez kapcsolódóan: Brüsszeli blog: Lekenyerezhető lesz-e Orbán Viktor?

„Nagyon nehéz megérteni tehát, honnan jön Magyarország bővítéssel szembeni ellenállása. A nemzeti kisebbségeket érintően ugyanis Ukrajna megtette, amit Magyarország kért. Ha minden feladatunkat elvégeztük, tisztázni kell, miért áll ellen továbbra is Magyarország” – fogalmazott.

Orbán Viktor kormányfő vasárnap röviden beszélt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel Buenos Airesben az új argentin államfő beiktatásán. Ennek tartalmáról egyik fél sem közölt konkrétumokat.

XS
SM
MD
LG