Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Bírálja Ukrajna és az EU az ukrán gabonaimport magyar és lengyel betiltását


Gabonát raknak ki egy magtárban az ukrajnai Zgurivka faluban 2022. augusztus 9-én. A lengyel kormány 2023. április 15-én bejelentette, hogy ideiglenesen megtiltja a gabona és egyéb élelmiszerek behozatalát Ukrajnából.
Gabonát raknak ki egy magtárban az ukrajnai Zgurivka faluban 2022. augusztus 9-én. A lengyel kormány 2023. április 15-én bejelentette, hogy ideiglenesen megtiltja a gabona és egyéb élelmiszerek behozatalát Ukrajnából.

Elfogadhatatlan az Európai Unió tagállamainak egyoldalú kereskedelmet érintő fellépése – mondta az Európai Bizottság szóvivője vasárnap, miután Lengyelország és Magyarország bejelentette, hogy betiltják az Ukrajnából származó gabona- és egyéb élelmiszerimportot helyi mezőgazdasági ágazataik védelme érdekében. Pénteken Szlovákia is hasonló bejelentést tett, Pozsony az ukrán gabonában jelenlévő egészségkárosító hatású szerekkel indokolta a döntést.

„Tudunk Lengyelország és Magyarország bejelentéseiről a gabona és más mezőgazdasági termékek Ukrajnából történő behozatalának tilalmával kapcsolatban”idézett a Reuters hírportál az Európai Bizottság szóvivőjének leveléből, amely hangsúlyozza, hogy a kereskedelempolitika az EU kizárólagos hatáskörébe tartozik, ezért az egyoldalú fellépések nem fogadhatók el.

A közlemény kulcsfontosságúnak nevezi, hogy ilyen kihívásokkal teli időkben összehangolják az uniós tagállamok a fontos döntéseket.

A Szabad Európa is foglalkozott azzal a helyzettel, hogy miután a fekete-tengeri orosz blokád és a parti vizek elaknásítása miatt az ukrajnai gabonatermés nem jut el korábbi piacára, a fejlődő országokba, a közép-európai piacot árasztotta el. Magyarországra is nagyon sok ukrán búza és kukorica érkezett az elmúlt egy évben, olcsósága és mennyisége lenyomta a hazai felvásárlási árakat.

Ehhez kapcsolódóan: Ukrán gabona Magyarországon: a szolidaritásnak is van határa

A Reuters az egyik ukrán állami hírügynökségre hivatkozva azt írja, hogy az ukrán és a lengyel szakminiszter hétfőn egyeztet a kérdésben. A tudósítás emlékeztet arra, hogy Lengyelország és Magyarország hosszan tartó konfliktusba keveredett Brüsszellel olyan kérdésekben, mint a bírói függetlenség, a médiaszabadság és az LMBT-jogok, és a jogállamiság miatti aggodalmak következtében mindkét ország esetében unós forrásokat tartott vissza Brüsszel.

Mint arról beszámoltunk, Nagy István agrárminiszter szombaton jelentette be, hogy a magyar kormány Lengyelországhoz hasonlóan átmenetileg megtiltja az ukrán mezőgazdasági termékek behozatalát az országba miután a magyar gazdák védelmében. Nagy István szerint az elmúlt években megszokott 40-60 ezer tonna helyett a szolidaritási folyosók megnyitása óta mintegy 2,5 millió tonnányi gabona és olajos mag áramlott be, ami szinte teljes egészében itt is ragadt.

Mikola Szolszkij ukrán mezőgazdasági miniszter vasárnap online megbeszélést folytatott a magyar agrárminiszterrel és elfogadhatatlannak nevezte az egyoldalú döntést. Abban állapodtak meg, hogy hamarosan újra beszélnek.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG