Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ukrajnába látogatott a NATO főtitkára, először a háború kezdete óta


Jens Stoltenberg felkeresett egy kiállítást is, amelyen megsemmisített orosz katonai járműveket mutatnak be. Kijev, 2023. április 20.
Jens Stoltenberg felkeresett egy kiállítást is, amelyen megsemmisített orosz katonai járműveket mutatnak be. Kijev, 2023. április 20.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár csütörtökön először látogatott Kijevbe az orosz invázió kezdete óta, ezzel is kifejezve támogatását az ellentámadásra készülő Ukrajnának. Dánia és Hollandia tizennégy Leopard tank szállítását jelentette be, Csehország pedig közölte: nem talált szennyeződést az ukrán gabonában.

Stoltenberg lerótta tiszteletét a háborúban elesett ukrán katonák előtt, és megnézte a megrongált orosz katonai felszereléseket Kijev egyik központi terén – mondta el a Reuters fotósa.

A NATO-főtitkár az esemény után autóba ült, és elhajtott – tette hozzá.

„A NATO főtitkára Ukrajnában van. A lehető legrövidebb időn belül további információkat adunk ki” – közölte a szövetség egyik tisztviselője, aki a NATO-eljárásrend szabályainak eleget téve nevének elhallgatását kérte.

Stoltenberg a szövetség hangadója a több mint egy éve tartó háborúban, és nagy szerepet játszott a 31 tagállam támogatásának megszerzésében és koordinálásában a területét megtartani próbáló, csapdába esett ország számára.

Stoltenberg a háború előtt járt Kijevben, de ez az első látogatása a harcok kirobbanása óta, és a szövetség régóta fennálló elkötelezettségét jelzi Ukrajna függetlenségének védelmében.

Oroszország 2022. február 24-i inváziója ezreket ölt meg, milliókat tett otthontalanná, városokat pusztított el, és tönkretette az ukrán gazdaságot. Az Észak-atlanti Szerződés Szervezete támogatja Ukrajnát, a tagállamok fegyvereket küldenek, de harcoló csapatokat nem.

Ukrajna a NATO szövetségi rendszerében látja a jövőjét. Tavaly szeptemberben bejelentette, hogy gyorsított tagságra pályázik, miután a Kreml kinyilvánította, hogy annektált négy olyan ukrán területet, amelyeket a katonái részben megszálltak.

Moszkva a NATO-t ellenséges katonai szövetségnek tekinti, amely arra törekszik, hogy beavatkozzon állítólagos befolyási övezetében. Ukrajna 1991-ben függetlenedett az Oroszország által vezetett Szovjetuniótól.

Ehhez kapcsolódóan: Patriot légvédelmi rendszerek érkeztek Ukrajnába

Dánia és Hollandia tizennégy Leopard 2 harckocsit ad Ukrajnának

Dánia és Hollandia együttesen tizennégy Leopard 2 harckocsit adományoz Ukrajnának – közölte a két ország csütörtökön.

Közös közleményük szerint a Leopard 2A4-es harckocsikat, amelyeket harmadik féltől vásárolnak, és felújítanak, várhatóan 2024 első negyedévében adják át.

„A békés és biztonságos Európa reményében rendkívül fontos, hogy ne hagyjuk, hogy az ukránok egyedül vívják meg a csatát” - mondta Troels Lund Poulsen megbízott dán védelmi miniszter.

Februárban Dánia, Németország és Hollandia is bejelentette, hogy összevonják erőforrásaikat, és legkevesebb száz régi Leopard 1 harckocsit állítanak helyre és szállítsanak Ukrajnába idén és jövőre.

Cseh mezőgazdasági miniszter: Nem szennyezett az ukrán importgabona

A Cseh Köztársaságban nem észleltek szennyeződést az importált ukrán gabonában – közölte csütörtökön Zdeněk Nekula agrárminiszter.

Az Ukrajnából érkező import a cseh termelésnek csak töredékét teszi ki – mondta élőben közvetített sajtótájékoztatóján, és megismételte, hogy az ország nem tesz semmilyen egyoldalú lépést, nem rendel el behozatali tilalmat, és támogat egy közös európai megoldást annak biztosítására, hogy az ukrán gabona eljusson az unión kívüli piacokra.

Készült az Reuters és az AP tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG