Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„Ukrajnába mennek”: az orosz közösségi médiát figyelve világossá válik a mozgósítás


Orosz–belarusz hadgyakorlat
Orosz–belarusz hadgyakorlat

A Szabad Európa orosz szolgálata és a Conflict Intelligence Team által végzett vizsgálat szerint a közösségi médiában közzétett többtucatnyi bejegyzés azt mutatja, hogy katonai egységeket szállítanak az Ukrajnához közeli régiókba. Mindez újabb bizonyíték arra, hogy Moszkva nagyszabású offenzívára készül.

Az orosz nyelvű közösségimédia-bejegyzésekből kiviláglik, mekkora mértékű Moszkva katonai mozgósítása: a NATO-val való növekvő feszültségek közepette nyilvánvalóvá válik, hogy a nyugat felé tartó csapatok az ukrajnai konfliktusban kerülhetnek bevetése. Emiatt aggódnak a katonák rokonai – derül ki a Szabad Európa orosz szolgálata és a Conflict Intelligence Team (CIT) közös vizsgálatából.

A nyomozás részben a TikTok videómegosztó platformon megjelent, orosz katonának tűnő személyek által írt nagyszámú bejegyzésre adott reakciókon, valamint a kommentek némelyikét író barátokkal és rokonokkal folytatott beszélgetéseken alapul. Az információ további bizonyítékot szolgáltat az orosz haderőnek az ukrán határ közelében történő összevonásáról, miközben Moszkva és a Nyugat közötti tárgyalások továbbra sem hoztak áttörést.

A családtagok, rokonok, barátok kommentjeit figyelték

Bár a bejegyzések nem utalnak arra, hogy Vlagyimir Putyin elnök eldöntötte-e már, hogy katonai offenzívát indít Ukrajna ellen, bizonyítják, hogy tömegesen csapatokat és felszerelést szállítanak az orosz Távol-Keletről, és ritka betekintést nyújtanak abba, hogy mennyire aggódnak a katonák rokonai.

A vizsgálat szerint a bejegyzések mintegy felében az orosz szerződéses katonák barátai és rokonai arról írnak, hogy a katonákat feladatokra vagy kiképzésre szállítják.

A legtöbben világossá teszik, hogy a vezénylések célpontja Belarusz, Ukrajna északi szomszédja, Oroszország szilárd szövetségese, míg mások kevésbé konkrétan azt írják, hogy Ukrajnához közeli területekre mennek.

A jövő hónapban Belaruszban tartandó közös orosz–belarusz hadgyakorlatok hirtelen bejelentése tovább növelte az aggodalmakat, hogy küszöbön állhat Ukrajna lerohanása.

„A férjem is Belaruszba utazott január 7-én” – írta egy nő a közösségi médiában. A Szabad Európa orosz szolgálatával január 18-án folytatott beszélgetésben a nő, aki nem kívánta megadni a nevét, elmondta, hogy férje elhagyta az oroszországi Távol-Keleten található, Bajkálon túli körzetet, és most Bresztben van, a fehérorosz–lengyel határ közelében.

Egy másik nő a távol-keleti Vlagyivosztokból kommentálta a közösségi médiában közzétett videót, és azt írta, hogy partnere – aki a 155. tengerészgyalogos dandár tagja – nem kiképzésre távozott, arra utalva, hogy olyan küldetésen van, amely harccal járhat.

A Szabad Európa megkeresésére a nő azt mondta, hogy a férfit Ukrajnába küldték, anélkül hogy tisztázta volna, honnan tudja.

Ősz óta amerikai és más tisztségviselők arra figyelmeztetnek, hogy a hírszerzés szerint Oroszország lehetséges újabb invázióra készül Ukrajnában, azt követően, hogy 2014 márciusában elfoglalta a Krím félszigetet, majd támogatást adott a kelet-ukrajnai Donbász régió egy részét uraló kormányellenes lázadóknak. Kijev legutóbbi becslése szerint Oroszország mintegy 127 ezer katonát vont össze Ukrajna határai közelében.

Orosz tisztviselők többször is kijelentették, hogy Moszkva nem tervez inváziót Ukrajnában. A legtöbb ilyen megjegyzés nem zárja ki egy olyan hadművelet lehetőségét, amely látszólag válasz lenne egy ukrán provokációra.

A Fehér Ház a múlt héten azzal vádolta meg Moszkvát, hogy szabotőröket küldött Kelet-Ukrajnába, hogy olyan incidenst rendezzen, amely ürügyet szolgáltathat a bevonulásra, ha nem teljesítik Moszkvának az európai biztonsági struktúra megváltoztatására vonatkozó átfogó követeléseit, beleértve a NATO-bővítés leállítását.

Hivatalosan hadgyakorlatra mennek, de valamiért hosszabb időre, mint az tart

Oroszország szerint a közös orosz–belarusz hadgyakorlatok a tervek szerint február 9-én kezdődnek és tíz napig tartanak. A közösségimédia-kommentárok és a szerzőikkel folytatott beszélgetések azonban arra utalnak, hogy a Belaruszba vezényelt katonáknak gyakran sokkal hosszabb időt szabnak meg a távollétre, sokszor nem is jelzik, hogy meddig lesznek távol.

„Nincs tisztázva, hogy hány hónapra mennek” – írta egy nő.

Az orosz katonák hozzátartozói által küldött közösségimédia-profilok elemzése arra utal, hogy az orosz Távol-Keletről nyugatra tartó katonák nagy része olyan csoportokhoz tartozik, amelyek képesek lennének egy teljes körű szárazföldi invázió erőinek biztosítására, beleértve a katonai rendőrséget, a különleges erőket és a taktikai egységeket.

A műholdas képen orosz harci alakulatok és járművek láthatók, amelyek az oroszországi Jelnyában parkolnak 2022. január 19-én
A műholdas képen orosz harci alakulatok és járművek láthatók, amelyek az oroszországi Jelnyában parkolnak 2022. január 19-én

A nyugati kémszervezetek és a független elemzők véleménye megoszlik arról, hogy – ha megindul – milyen formát ölthet egy Ukrajna elleni orosz katonai offenzíva. A legtöbb szakértő azonban egyetért abban, hogy csak mérsékelt, de létező lehetőség olyan szárazföldi invázió, amelynek célja az ukrán városok elfoglalása lenne, és amely Oroszországot elhúzódó konfliktusba sodorná.

A CIT által külön elemzett üzenetek arra utalnak, hogy a Belaruszba érkező orosz katonai kontingens nagy része a közös hadgyakorlatok helyszínétől jóval távolabb, inkább Homel város körül állomásozik, mindössze negyven kilométerre az ukrán határtól.

Az egyes hozzátartozók állításai – miszerint fiukat, testvérüket vagy férjüket kiképzésre vagy meg nem határozott feladatokra vezényelték – 2014-re emlékeztetnek, amikor az ukrán határra küldött orosz katonákat nem figyelmeztették, hogy katonai konfliktusba csöppennek. (Erről akkor, majd később is beszámoltak azok, aki részt vettek az akcióban.)

A CIT a Szabad Európa orosz szolgálatával folytatott vizsgálatról szóló saját jelentésében azt írta, hogy a Távol-Keletről nyugatra tartó több száz katonára utaló megjegyzések arra utalnak, hogy az alakulat még hónapokig Belaruszban és Nyugat-Oroszországban maradhat.

A Szabad Európa központi hírszerkesztőségének írása Mark Krutov, a Szabad Európa Orosz szolgálatának tudósítása alapján.
XS
SM
MD
LG