Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ukrajnába utazott első külföldi vizitjére az új lengyel külügyminiszter


Radosław Sikorski leteszi a hivatali esküt Varsóban 2023. december 13-án
Radosław Sikorski leteszi a hivatali esküt Varsóban 2023. december 13-án

Kijevbe érkezett a nemrég hivatalba lépő Radosław Sikorski. A látogatás célja az új lengyel kormány Ukrajna melletti elkötelezettségének demonstrálása, miután az előző varsói vezetés alatt feszültség alakult ki a két ország között bizonyos kérdésekben.

A régi-új lengyel külügyminiszter fényképet tett közzé az interneten Kijev központjából azzal a felirattal, hogy: „Első külföldi út, máris a helyszínen.”

Lengyelország Ukrajna egyik első számú támogatója az orosz invázió tavalyi megindítása óta, azonban az októberi választások előtt a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) az emberek fáradtságára rájátszva különböző vitás ügyekben élesebb frontokat nyitott Kijevvel, szakemberek szerint belpolitikai célokból, a támogatottság növelése érdekében.

Egyebek mellett az ukrán gabona importjának kérdése is feszültséget szült, illetve bejelentették, hogy korlátozni fogják a fegyverszállításokat.

Ehhez kapcsolódóan: Tusk teljes elszántságot kért a nyugati közösségtől Ukrajna támogatása mellett

A decemberben beiktatott, Donald Tusk vezette új kormány viszont ígéretet tett rá, hogy megkettőzött erővel fogják támogatni az Oroszország által megtámadott szomszédos államot.

Emellett közölte, hogy hamar rendezni fogja a teherfuvarozók hetek óta tartó blokádjának kérdését is.

Sikorski várhatóan részben erre fog összpontosítani kijevi tárgyalásai során.

Ehhez kapcsolódóan: Donald Tusk alatt gyors javulásra lehet számítani az EU és Lengyelország kapcsolatában

„A megbeszélések célja megoldást találni a mezőgazdasági kérdések túlzott európai uniós és különösen lengyelországi beáramlásának problémájára” – tájékoztatott Czesław Siekierski lengyel agrárminiszter.

A lengyel diplomácia vezetője korábban aláhúzta, hogy Ukrajna támogatása az új adminisztráció egyik fő prioritása lesz.

Készült az AFP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG