Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ukrajnában az erőművek csaknem egyharmada megsemmisült az orosz légicsapásokban


Lviv központja sötétben, miután orosz rakétatalálat érte a város létfontosságú polgári infrastruktúráját. 2022. október 10.
Lviv központja sötétben, miután orosz rakétatalálat érte a város létfontosságú polgári infrastruktúráját. 2022. október 10.

Légicsapások szakították meg az áram- és vízellátást egy többször bombázott ukrán városban, és másutt is fontos energialétesítményeket találtak el kedden. Zelenszkij szerint Moszkva célja a hadjárat felgyorsításával az ukránok hidegbe és sötétbe taszítása és a béketárgyalások lehetetlenné tétele.

Volodimir Zelenszkij elnök azt mondta, hogy Ukrajna erőműveinek csaknem egyharmadát elpusztították az elmúlt héten, ami „hatalmas áramszüneteket okozott országszerte”.

„Nem maradt már tér a tárgyalásokra Putyin rendszerével” – írta Twitteren.

A rakéták, drónok és más fegyverek felhasználásával indított csapásmérő kampány új szakaszt nyitott Vlagyimir Putyin orosz elnök csaknem nyolc hónapja tartó inváziójában most, amikor a tél harapni kezd. A víz, a fűtés és az áramszolgáltatás még a hadszíntértől messze sem garantált, mivel a mindennapossá váló légicsapások elérik az ország távoli területeit, és néha gyorsabban semmisítik meg a közműveket, mint ahogy kijavítanák őket.

A legutóbbi város, amely elvesztette áram- és vízellátását, Zsitomir – katonai támaszpontok, ipari létesítmények, lombos sugárutak városa 250.000 lakossal, mintegy 140 kilométerre nyugatra a fővárostól, Kijevtől.

Városi és regionális tisztviselők azt mondták, hogy a zsitomiri kórházaknak tartalékáramról kell működniük, miután kedden kettős rakétacsapást ért egy energetikai létesítményt, és a környék más településein is megszűnt az áramellátás.

Kijevben a rakétacsapások két erőművet rongáltak meg – közölte Vitalij Klicsko polgármester. A támadásokban egy ember meghalt, hat pedig megsebesült.

Rakéták, drónok és társaik

Oroszország a rakéták mellett többféle módon támad.

Öngyilkos drónok: azért hívják így őket, mert a célpontba csapódnak, és felrobbannak. Ilyen gyújtott fel egy infrastrukturális létesítményt a részben oroszok által megszállt déli zaporizzsjai területen – mondta az ottani kormányzó.

S–300-as légvédelmi rakéták: ezeket Oroszország földi támadófegyverként használja, miután a készletei kimerülőben vannak. Ilyen mért csapást délen Mikolajiv városára, és megöltek egy férfit, akinek holttestét egy kétszintes épület romjai alatt találták meg – közölte a térség kormányzója.

Keleten, Harkiv városában rakétákkal találtak el egy ipari területet. A térségi kormányzó szerint a nyolc rakétát a közeli határ orosz oldaláról lőtték ki.

Robbanóanyaggal megrakott öngyilkos drónok csaptak le hétfőn több hullámban Kijevre is, energetikai létesítményeket találtak el és épületeket gyújtottak fel, illetve döntöttek részben romba. Az egyik drón egy négyemeletes lakóépületnek csapódott, négy ember halálát okozva.

Több mint száz dróntalálat

Ukrajna azt állítja, hogy Oroszország több ezer drónt kap Iránból. Az elmúlt hetekben máshol is használtak olyan, iráni gyártmányú Shahed drónokat, mint amilyenek robbanótöltettel ellátva az orrukkal csapódtak a célpontjukba Kijevben hétfőn.

Csak az elmúlt héten több mint száz drón talált el erőműveket, szennyvíztisztító telepeket, lakóépületeket, hidakat és más városi célpontokat – közölte az ukrán külügyminisztérium.

Zelenszkij hétfő esti televíziós beszédében azt mondta: Oroszország azért vet be öngyilkos drónokat, mert vesztésre áll a háborúban.

„Oroszországnak nincs esélye a csatatéren, katonai vereségeit terrorral próbálja kompenzálni – közölte. – Minek ez a terror? Hogy nyomást gyakoroljon ránk, Európára, az egész világra.”

Készült az AP beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG