Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ukrajnában orosz dróncsapás érte az izmajili kikötőt a Dunán


Gabonát rakodnak be az ukrajnai izmajili kikötőben 2023. április 26-án
Gabonát rakodnak be az ukrajnai izmajili kikötőben 2023. április 26-án
Az ukrán gabona exportjához kulcsfontosságú, dunai kikötői létesítmények sérültek meg október 12-én egy újabb orosz dróntámadásban – közölték katonai és helyi polgári tisztviselők. A támadásnak sérültje is van.

Az ukrán Déli Védelmi Erők és az Odesszai terület kormányzója, Oleh Kiper arról számolt be, hogy a légvédelem 28-at lelőtt az Odesszai és a Mikolajivi területre kilőtt, 33 iráni gyártmányú drónból, de a többi, különböző irányokból indított drón „az összetett röppályát és a terepviszonyokat” kihasználva gabonatároló létesítményeket talált el az ukrajnai Izmajil kikötőjében a Dunán.

A gabonaszállítmányok biztonságos fekete-tengeri áthaladásáról az ENSZ közvetítésével tető alá hozott egyezség júliusi összeomlása óta Ukrajna a NATO-tag Romániával közös határán fekvő dunai kikötőket, Renit és Izmajilt használja élelmiszerek szállítására Románia fekete-tengeri kikötőjébe, Konstancába.

Ehhez kapcsolódóan: Bukarestben tárgyal Zelenszkij; többször találtak drónroncsokat az ukrán–román határon

Kiper Telegram-üzenetében közölte, hogy Izmajil kikötői infrastruktúrája és lakóépületei megsérültek, több helyen is tűz ütött ki, de gyorsan eloltották. Egy 88 éves nő égési sérüléseket szenvedett, kórházi ellátásban részesült – tette hozzá Kiper.

Az orosz csapatok éjjel a Herszoni területet is lőtték Ukrajna déli részén, és megöltek egy hetvenéves férfit – közölte Olekszandr Prokugyin kormányzó ugyancsak Telegramon.

Drón gyilkolt Oroszországban

Közben a dél-oroszországi Belgorodi terület kormányzója arról számolt be, hogy három ember életét vesztette, amikor lakóépületre zuhantak egy lelőtt drón roncsai.

„Egy pilóta nélküli légi jármű lezuhanásának következtében Belgorod külterületén robbanás semmisített meg két lakóépületet, több ház és személygépkocsi megrongálódott, de ami a legfontosabb: három ember meghalt, köztük egy kisgyerek” – közölte Vjacseszlav Gladkov október 12-én. Hozzátette, hogy további két ember állapota válságos. Közvetlenül nem hibáztatta Ukrajnát a dróntámadásért. Az információkat nem sikerült független forrásból ellenőrizni.

Ukrajna, amelynek polgári és energetikai infrastruktúráját könyörtelen orosz drón- és légicsapások érték hatalmas károkat és több száz ember halálát okozva, az elmúlt hónapokban fokozta saját dróntámadásait a határ menti orosz területek ellen.

Harctéri helyzet, új amerikai segély, Zelenszkij brüsszeli útja

A harctéren az orosz erők továbbra is újabb támadásokat intéztek Avgyijivka ellen keleten, a Donyecki területen. Az iparvárosnak a háború előtt körülbelül 31.000 lakója volt, ez mára kétezerre zsugorodott.

Az ukrán katonák az elmúlt 24 órában tíz orosz támadást vertek vissza Avgyijivka térségében – közölte az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara október 12-i napi jelentésében.

Október 11-én az Egyesült Államok új, kétszázmillió dollár értékű katonai segélycsomagot jelentett be Ukrajnának. Volodimir Zelenszkij elnök a NATO belgiumi főhadiszállására utazott, hogy a tél beköszönte előtt további támogatást kérjen háború sújtotta országának.

Ehhez kapcsolódóan: Váratlan látogatást tett az ukrán elnök a NATO védelmi miniszteri ülésén

„Büszke vagyok arra, hogy az Egyesült Államok újabb kétszázmillió dollár értékű biztonsági segítségnyújtási csomagot jelenthet be Ukrajnának” – mondta Lloyd Austin, az Egyesült Államok védelmi minisztere Zelenszkij mellett állva az Egyesült Államok vezette Ukrajnai Védelmi Kapcsolattartó Csoport brüsszeli találkozóján. A Ramstein formátumként is emlegetett tömörülés mintegy ötven olyan országból áll, amelyek támogatják Kijevet Oroszország elleni háborújában.

Austin elmondta, hogy az új csomag többek között légvédelmi, rakéta- és tüzérségi lőszerekből, valamint páncéltörő rendszerekből áll majd, hozzátéve, hogy Washington „mindaddig kiáll Ukrajna mellett, amíg kell”.

Zelenszkij Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral is megbeszélést folytatott, amikor az orosz invázió kezdete óta először látogatást tett a szövetség központjában.

Azt mondta, hogy Ukrajnának több fegyverre van szüksége a civilek, az energia-infrastruktúra és az élelmiszerexport védelme érdekében.

„Megöltem őket, elfogtam párat” – testkamerás felvételekkel idézi fel Kliscsijivka felszabadítását az ukrán egység
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:50 0:00
Készült a Reuters és az AFP tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG