Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ukrán elnök: A világ figyelme elfordult a Krím félszigettől


Volodimir Zelenszkij sajtótájékoztatót tart a Krím félsziget partjaitól mintegy háromszáz kilométerre fekvő Zmijinij-szigeten 2021. augusztus 9-én
Volodimir Zelenszkij sajtótájékoztatót tart a Krím félsziget partjaitól mintegy háromszáz kilométerre fekvő Zmijinij-szigeten 2021. augusztus 9-én

Az ukrán elnök ismét rá akarja irányítani a világ figyelmét az Oroszország által annektált Krím félszigetre, amely felett szeretné visszanyerni Kijev fennhatóságát.

Volodimir Zelenszkij egy frissen közzétett interjújában reményét fejezte ki, hogy a Krím Platform elnevezésű, néhány nap múlva kezdődő kijevi nemzetközi konferencia segíteni fog az ügy előmozdításában, illetve abban, hogy felhívják a figyelmet a hatóságok által őrizetbe vett, meghurcolt helyi lakosok problémájára. Az Ukrajna függetlenségének harmincadik évfordulójával egybeeső találkozón negyven ország képviselteti magát.

„Nagy győzelem lenne számunkra, ha újra reflektorfénybe kerülne a kérdés, amely a médiában egyszerűen mára nem létezik” – mondta Zelenszkij a meghívott újságíróknak augusztus 9-én.

Oroszország 2014 márciusában vette át az ellenőrzést a fekete-tengeri félsziget felett, miután azonosítójel nélküli katonái megszállták a területet, majd azt egy, több mint száz ország által törvénytelennek minősített népszavazás nyomán bekebelezte. Egy hónappal később háború tört ki Ukrajna keleti részén a kormányerők és az orosz támogatást élvező szakadárok között, ami mára több mint 13 ezer halálos áldozatot követelt.

A nyugati kormányok és jogvédő szervezetek is élesen bírálják, hogy az orosz hatóságok elnyomják a krími tatárokat, valamint üldözik mindazokat, akik felszólalnak a félsziget elcsatolása ellen.

Zelenszkij sérelmezte, hogy bár a világban sokan ismerik például Oleh Szencov ukrán filmrendező ügyét, akit Oroszországban öt évre börtönbe zártak, számos más hasonló eset elkerüli a média figyelmét.

További szankciókat szeretnének

Moszkva a nemzetközi nyomás ellenére nem hajlandó tárgyalásokat kezdeni a jogilag Ukrajnához tartozó Krím feladásáról, Kijev mégis abban bízik, hogy a közelgő konferencia segít majd felállítani egy olyan „mechanizmust”, amellyel Oroszország visszakozásra kényszeríthető.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy csalódott-e, hogy mindössze negyven ország vesz részt a kijevi fórumon, miközben több mint száz elutasította a félsziget Oroszország általi annektálásának elismerését, az ukrán elnök kiemelte: ez „nem korrekt összehasonlítás”.

„Ezek az országok, mind a száz vagy még több, továbbra is támogatják a Krímet, számuk nem csökkent. A kérdés, hogy a nyilatkozatok mellett készek-e támogatni minket Oroszország elleni szankciókkal” – közölte.

Az annektálást követően mások mellett az Egyesült Államok és az Európai Unió is büntetőintézkedéseket rendelt el Oroszország ellen, illetve Ukrajna támogatásáról döntött.

Volodimir Zelenszkij augusztus végén Washingtonban találkozik Joe Biden amerikai elnökkel, aki sajtójelentések szerint az Egyesült Államok „rendületlen támogatásáról fogja biztosítani Ukrajna szuverenitását és területi egységét Oroszország agressziójával szemben”.

Az interjúban az ukrán államfő arról is beszámolt, hogy erősíteni kívánják a haditengerészet fekete-tengeri jelenlétét, nagy és ütőképes flottát terveznek szolgálatba állítani 2035-ig.

Hadgyakorlat a Krím közelében
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:31 0:00

XS
SM
MD
LG