Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Zelenszkij Blinkennel és Stoltenberggel tárgyalt Davosban


Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beszédet mond a Világgazdasági Fórum éves találkozóján a svájci Davosban 2024. január 16-án
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beszédet mond a Világgazdasági Fórum éves találkozóján a svájci Davosban 2024. január 16-án

Az ukrán légvédelemi képességek megerősítésére van szükség – hívta fel rá a figyelmet Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, amikor kedden a svájci síparadicsomban, Davosban találkozott Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel és Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral. Kijev további nemzetközi támogatást kér az orosz invázió visszaverése érdekében.

Oroszország év eleje óta szokatlanul intenzív légicsapások sorozatával támadja Ukrajnát, ami hatalmas nyomás alá helyezte az ukrán légvédelmet, amely lassan kifogy a lőszerből.

„Értékes találkozó volt Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel” – írta Zelenszkij Telegramon, hozzátéve, hogy újabb védelmi együttműködésről tárgyaltak az Egyesült Államokkal.

„A légvédelem és a nagy hatótávolságú képességek különösen fontosak országunk számára” – folytatta.

„Köszönjük az Egyesült Államok elnökének, a kongresszusnak és az egész amerikai népnek az Ukrajnának nyújtott folyamatos és nagy jelentőségű segítséget” – tette hozzá.

Zelenszkij azt szeretné elérni, hogy fenntartsa a politika figyelmét a hosszú ideje tartó és nagyrészt holtpontra jutott, Oroszországgal szembeni védekezésen, mert Izrael Hamász ellen indított háborúja elvonta a világ figyelmének nagy részét, és aggodalmat keltett egy szélesebb körű közel-keleti konfliktus miatt.

Korábbi cikkünk a témában: Előre be nem jelentett balti körutat kezdett az ukrán elnök

„Fontos, hogy mellettünk állnak, köszönöm a támogatásukat. Nagyon fontos, hogy itt legyünk, hogy fellendítsük az ukrajnai befektetéseket és támogassuk a gazdaságunkat” – mondta Zelenszkij a Vezérigazgatók Ukrajnáért nevű meghívásos rendezvényen.

Korábban Zelenszkij a davosi Világgazdasági Fórumon tárgyalt Stoltenberggel.

„Tájékoztattam a NATO-főtitkárt Oroszország legújabb tömeges légicsapásairól, és hangsúlyoztam, hogy tovább kell erősíteni Ukrajna légvédelmét. Más védelmi szükségletekről is beszéltünk” – írta Zelenszkij X-en, a korábbi Twitteren.

Hozzátette, hogy Stoltenberggel megvitatták a júliusi washingtoni kulcsfontosságú NATO-csúcs előkészületeit.

„Hangsúlyoztam, hogy Ukrajna olyan döntéseket vár, amelyek közelebb hozzák a tagságát” – írta Zelenszkij.

Zelenszkij, aki a korábbi években videókapcsolaton keresztül szólt a davosi találkozó résztvevőihez, most személyesen tartott beszédet a fórumon.

Beszéde előtt Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke figyelmeztette a davosi résztvevőket, hogy bár Ukrajna győzhet a háborúban, „továbbra is erősítenünk kell az ellenállásukat”.

„Az ukránoknak kiszámítható finanszírozásra van szükségük 2024-ben és azon túl is. Elegendő és tartós fegyverellátás kell ahhoz, hogy megvédjék Ukrajnát és visszaszerezzék jogos területét” – tette hozzá.

Ehhez kapcsolódóan: Ha elfogy a töltényünk, majd lapáttal öljük őket” – kimerültek, de elszántak az ukrán katonák

Az ukrán elnök az utóbbi időben több külföldi útra is elindult, hogy támogatást gyűjtsön háború sújtotta országának, miközben egyes európai fővárosokban és az Egyesült Államokban – Kijev fő szövetségesében – egyre nagyobb a háborús fáradtság.

Davosban további vezetőkkel is találkozik, és várhatóan tárgyal az EU képviselőivel, valamint nagyvállalatok vezetőivel Ukrajna védelmének és gazdasági stabilitásának megerősítése érdekében.

Zelenszkij hétfőn érkezett Bernbe, ahol Viola Amherd svájci elnökkel is találkozott.

A megbeszélés után azt mondta, hogy az ukrán képviselők megkezdték az előkészületeit egy svájci globális békecsúcs megrendezésének.

A csúcstalálkozón számot kell vetni „mindennel, amit már elértünk”, és meg kell szabni, hogy a háború befejezésének „kivételesen igazságosnak kell lennie” a nemzetközi jog alapján – mondta Zelenszkij az Amherddel közösen tartott sajtótájékoztatón.

XS
SM
MD
LG