Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

UNICEF: Négymillió gyerek süllyedt szegénységbe az ukrajnai háború miatt


Árvaház Ukrajnában
Árvaház Ukrajnában

Az ENSZ Gyermekalapja friss jelentésében figyelmeztetett: az orosz invázió és a fegyveres konfliktus negatív gazdasági hatásai nyomán mintegy négymillióval nőtt a szegénységben élő gyerekek száma Kelet-Európában és Közép-Ázsiában, ami csaknem húszszázalékos éves emelkedést jelent.

„A kiskorúakra nehezednek az ukrajnai háború okozta gazdasági válság legsúlyosabb terhei”közölte a szervezet, rámutatva, hogy a szegénynek számító családban élő gyerekek száma egy év alatt 19 százalékkal nőtt a vizsgált huszonkét országban.

A legnagyobb romlás Ukrajnában és Oroszországban következett be, különösen az utóbbiban, ahol 2,8 millióval több gyermek él mostanra a szegénységi küszöb alatt. Ez a növekmény Ukrajnában félmilliósra tehető, míg Romániában 110 ezerre.

„A térségben mindenütt gyerekeket sodornak el a háború borzalmas hullámai. Ha nem nyújtunk most támogatást e családok számára, akkor a gyermekszegénység meredek emelkedése szinte bizonyosan elvesztett életekhez, elvesztett tanuláshoz és elvesztett jövőhöz fog vezetni” – írta az UNICEF regionális igazgatója.

Aláhúzták: a szegénységi arány megugrásának következtében mintegy 4500 további gyerek halhat meg még az első születésnapja előtt, az oktatás szünetelésének hatása pedig azzal ér fel, mintha csak idén 117 ezer gyerek hagyná ott az iskolát.

Emellett arra is kitértek, hogy a kiskorúak esetében jóval nagyobb az erőszak, a kizsákmányolás és a visszaélés kockázata is.

Készült az AFP és a dpa tudósításának felhasználásával.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG