Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Uniós bíróság döntéséről mondták ki Lengyelországban, hogy alkotmányellenes


Egy férfi mutatja a lengyel zászlót, miközben lengyel szélsőjobboldali szurkolók vonulnak fel Varsóban az ország függetlenségének napján, 2020. november 11-én
Egy férfi mutatja a lengyel zászlót, miközben lengyel szélsőjobboldali szurkolók vonulnak fel Varsóban az ország függetlenségének napján, 2020. november 11-én

A lengyel taláros testület alkotmányellenesnek minősítette az Európai Unió Bírósága által ideiglenesen elrendelt intézkedéseket a lengyel bírák fegyelmi felelősségére vonatkozó szabályozással szemben. Az Európai Bizottság közleménye szerint viszont az uniós jog elsőbbséget élvez a nemzeti joggal szemben, és az Európai Unió Bíróságának valamennyi határozata, kötelező érvényű a tagállamok hatóságaira és a nemzeti bíróságokra nézve.

Az uniós bíróság tavaly áprilisban elrendelte a lengyel fegyelmi kamara rendelkezéseinek felfüggesztését. A kormány ezután fordult az alkotmánybírósághoz, kérve annak állásfoglalását arról, vajon az uniós bíróság jogosult-e olyan előzetes intézkedések elrendelésére, amilyeneket Lengyelországgal szemben hozott.

Az alkotmánybíróság ítéletében most úgy fogalmazott, hogy a lengyel bírók

"nem válnak az Európai Unió bíráivá a közösségi jogszabályok alkalmazása során",

emellett hangsúlyozta, hogy a lengyel legfelsőbb bíróság fegyelmi kamarája az egyetlen, amely szankcionálási jogkörrel bír a lengyel igazságszolgáltatásban.

Az alkotmánybíróság ülésével szinte egy időben Rosario Silva de Lapuerta, a luxemburgi székhelyű uniós bíróság alelnöke ismertette az uniós bíróság határozatát, amellyel az EU ismét felszólította Lengyelországot, hogy "azonnal függessze fel" a lengyel fegyelmi kamara által elfogadott döntések alkalmazását, mivel úgy ítélte meg, hogy a kamara "függetlensége és pártatlansága nem szavatolt".

Az uniós bíróság kiadott egy közleményt is, amelyben emlékeztetett arra, hogy később hoz az ügyet érdemben elbíráló ítéletet, továbbá leszögezte, hogy "a jelen rendelkezés nem befolyásolja az alapkereset kérdését".

"Újabb lépés az uniós jog elhagyása felé"

Adam Bodnar lengyel emberi jogi biztos szerint az alkotmánybírósági döntés újabb lépést jelent afelé, hogy Lengyelország elhagyja az uniós jogot, és de facto leválasztja Lengyelországot az európai jogszerűségről.

Zbigniew Ziobro lengyel igazságügyi miniszter, főügyész ugyanakkor "megelégedéssel fogadta az egyetlen lehetséges ítéletet". Mint fogalmazott, "a lengyel alkotmány és a jogszerűség elsőbbséget élvez azokkal a kísérletekkel szemben, hogy megpróbálják politikailag felhasználni az Európai Unió szerveit annak érdekében, hogy megkíséreljenek beavatkozni tagállamok belügyeibe, ez esetben Lengyelországéba".

Hozzátette, "a lengyel alkotmány a legfontosabb jogi okmány az országban", utalva arra a folyamatban lévő ügyre, amelyben várhatóan csütörtökön hirdetnek ítéletet, kimondva a lengyel jog elsődlegességét az uniós törvényekkel szemben.

Reagált Brüsszel: aggódik és nem fog habozni, ha lépni kell

Az Európai Bizottság közleményben fejezte ki mély aggodalmát a lengyel alkotmánybíróság határozata miatt, amely, mint írják, "megerősíti a lengyelországi jogállamiság állapotával kapcsolatos uniós aggodalmakat".

A bizottság közleménye szerint az uniós jog elsőbbséget élvez a nemzeti joggal szemben, az Európai Unió Bíróságának valamennyi határozata, beleértve az ideiglenes intézkedések elrendelését is, kötelező érvényű a tagállamok hatóságaira és a nemzeti bíróságokra nézve.

Az Európai Bizottság elvárja, hogy Lengyelország teljes körűen hajtsa végre az uniós bíróság minden döntését, beleértve a tavaly áprilisban hozott ítéletét is, amely a lengyel legfelsőbb bíróság fegyelmi kamarája működésének haladék nélküli felfüggesztésére szólít fel.

"A bizottság nem fog habozni, hogy éljen az uniós szerződések szerinti hatáskörével, az uniós jog egységes alkalmazásának és integritásának biztosítása érdekében" – áll az uniós közleményben.

Tavaly a német alkotmánybíróság is szembement az uniós bírói fórummal

Az uniós és a tagállami jog ütközésére példa a tavaly májusi németországi alkotmánybírósági döntés, amely az Európai Központi Bank kötvényvásárlási programjáról mondta ki ítéletében, hogy az nincs összhangban a német törvényekkel, az nem felel meg az arányosság követelményének, túlterjeszkedett az uniós jog által biztosított felhatalmazáson.

A német alkotmánybíróság végül idén áprilisban zöld utat adott a kötvénykibocsátási programnak, mert elutasította az EU helyreállítási alapjával szembeni jogi kereseteket.

Idén június közepén azonban az Európai Bizottság vizsgálatot indított Németország ellen, annak megállapítására, hogy a német alkotmánybíróság tavaly túllépte-e a hatáskörét, amikor kimondta, hogy az Európai Bíróság álláspontja az Európai Központi Bank kötvénykibocsátási gazdaságélénkítő programjáról nincs összhangban Németország alkotmányával.

XS
SM
MD
LG