Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ursula von der Leyen: Előrelépés történt, de további munkára van szükség


Orbán Viktor miniszterelnök fogadja Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét a Karmelita kolostorban, ahol munkavacsora keretében tárgyalnak 2022. május 9-én
Orbán Viktor miniszterelnök fogadja Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét a Karmelita kolostorban, ahol munkavacsora keretében tárgyalnak 2022. május 9-én

„A ma esti megbeszélés Orbán Viktor miniszterelnökkel hasznos volt a szankciókkal és az energiabiztonsággal kapcsolatos kérdések tisztázásához” – írta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a Twitteren.

Mint arról a Szabad Európa is beszámolt, villámlátogatást tett Budapesten május 9-én délután az Európai Bizottság elnöke, hogy az európai energiaellátás biztonságával kapcsolatos kérdésekről tárgyaljon Orbán Viktor miniszterelnökkel.

Mint az valószínűsíthető volt és Ursula von der Leyen későbbi posztjából kiderült, elsősorban az orosz olaj Európából való kitiltásáról, tehát az ukrajnai háború miatt Oroszország ellen tervezett újabb uniós szankciós csomagról volt szó a budapesti munkavacsorán. Ezeket az újabb büntetőintézkedéseket, az orosz olaj és gáz teljes kitiltását Európából Magyarország nem tudja elfogadni, mert az, Orbán Viktor szavaival felérne egy a magyar gazdaságra ledobott atombombával.

A magyar kormány azzal érvel, hogy ha a szankciós csomag ebben a formájában lépne hatályba, az lerombolná Magyarország energiabiztonságát, vége lenne a rezsicsökkentésnek, jönne a 700 forintos benzin és a 800 forintos gázolaj, és lehetetlen volna beszerezni a magyar gazdaság működtetéséhez szükséges kőolajat.

Ursula von der Leyen úgy fogalmazott a Twitteren a budapesti megbeszélés után, hogy sikerült előrelépéseket elérni, de további munkára van szükség, ezért videokonferencia-hívást szervez „a regionális szereplőkkel az olajinfrastruktúrával kapcsolatos regionális együttműködés megerősítése érdekében”.

Az Európai Bizottság elnöke jelezte azt is, hogy egységes fellépést vár a szankciók kiterjesztésében. A Portfolio ugyanakkor idézi a Reuterst, amely meg nem nevezett forrásra hivatkozva írt arról, hogy az Európai Bizottság vélhetően fontolóra veszi, hogy forrásokat ajánl fel a tengerparttal nem rendelkező kelet-európai uniós államoknak az olajinfrastruktúra korszerűsítésére annak érdekében, hogy meggyőzze őket az orosz olajembargó elfogadásáról.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG