Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

USA: Az észak-koreai rakétateszt veszélyt jelent a nemzetközi biztonságra


Az észak-koreai rakétateszt 2021. szeptember 13-án
Az észak-koreai rakétateszt 2021. szeptember 13-án

Észak-Korea hétvégi rakétatesztjei „fenyegetést” jelentenek a térségre és a nemzetközi közösségre egyaránt – figyelmeztetett az Egyesült Államok.

„Ez a tevékenység rávilágít, hogy Észak-Korea továbbra is katonai programja fejlesztésére összpontosít” – közölte az amerikai hadsereg indiai–csendes-óceáni parancsnoksága.

Phenjan arról számolt be, hogy a hétvégén sikeresen tesztelt több, nagy hatótávolságú manőverező robotrepülőgépet, amelyek 1500 kilométer távolságra repültek, majd célpontjukat elérve az ország felségvizein csapódtak a tengerbe. Mint közölték, e „nagy jelentőségű stratégiai fegyvereket” immár két éve fejlesztik.

Egyes szakértők szerint ez lehet a kelet-ázsiai ország első olyan manőverező robotrepülőgép-típusa, amely képes nukleáris robbanófej hordozására is.

Ez volt a sztálinista diktatúra első rakétaindítása március óta, de Joe Biden amerikai elnök januári beiktatásának napján is tesztet hajtottak végre egy manőverező robotrepülőgéppel.

Holtpontra jutott tárgyalások

Elemzők szerint a lépés jelzi, hogy Észak-Korea továbbra is nagy erőkkel dolgozik hadserege fejlesztésén. Eközben még mindig nincs semmilyen előrelépés a nukleáris leszerelés ügyében azóta, hogy berekedtek a tárgyalások Donald Trump előző amerikai elnök és Kim Dzsongun észak-koreai vezető 2019-es csúcstalálkozóját követően. Washington elutasította Phenjan azon követelését, hogy nukleáris képességei részleges feladásáért cserébe jelentős mértékben lazítson az országot sújtó szankciókon.

Az észak-koreai vezetés az utóbbi hónapokban visszautasította a párbeszéd újraindítását célzó amerikai javaslatokat. Biden hangsúlyozta, hogy kormánya érdekelt a diplomáciai megoldásban, azonban egyelőre nem mutatott hajlandóságot a büntetőintézkedések enyhítésére.

Sung Kim, az Egyesült Államok észak-koreai különmegbízottja augusztusban közölte, hogy „bárhol, bármikor” kész találkozni Észak-Korea illetékes tisztségviselőivel.

A rakétatesztekre egy nappal az Egyesült Államok, Dél-Korea és Japán nukleáris főtárgyalóinak tokiói tanácskozása előtt került sor, amelynek középpontjában a holtpontra jutott tárgyalások újjáélesztése áll. A kínai külügyminiszter kedden Szöulban egyeztet dél-koreai hivatali partnerével.

Készült az AFP, az AP és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG