Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Biden: “Elég államot megnyerünk a győzelemhez”


Joe Biden a delaware-i Wilmingtonban a választások eredményéről beszél
Joe Biden a delaware-i Wilmingtonban a választások eredményéről beszél

A demokrata elnökjelölt ugyan nem jelentette ki, hogy megnyerte a választást, de úgy fogalmazott, biztos benne, hogy meglesz a szükséges 270 elektori hely ahhoz, hogy ő legyen a Fehér Ház következő lakója.

Joe Biden alelnökjelöltje, Kamala Harris társaságában állt a nyilvánosság elé, és arról beszélt, meg van győződve arról, hogy sikerrel jár az elnöki pozícióért folyó versengésben.

“Egyértelmű, hogy elegendő államot megnyerünk ahhoz, hogy elérjük a 270 elektori szavazatot” – fogalmazott a demokrata politikus. (Az a jelölt, amelyik megszerzi 270 elektor voksát, elnöknek tekintheti magát.)

Barack Obama volt alelnöke ugyanakkor azt nem mondta ki, hogy megnyerte az elnökválasztást.

“Nem azért vagyok itt, hogy bejelentsem a győzelmet. Azért vagyok itt, hogy közöljem, amikor véget ér a szavazatok összeszámolása, mi leszünk a győztesek” – mondta Joe Biden.

Az eredményeket mutató, folyamatosan frissülő térképünket itt találja.

Magyar idő szerint szerda éjszaka több csatatér-államban még zajlott a szavazatok összeszámlálása, éjfél előtt nem sokkal Joe Bidennek már csak 17 elektori voks kellett a győzelemhez.

Joe Biden az országosan leadott szavazatok számában is vezetett, ami ugyan az amerikai választási rendszer sajátosságai szerint nem számít, ugyanakkor szerinte ez erősítheti a megválasztott elnök legitimitását.

“Számomra különösen fontos, hogy elnyertük az amerikaiak többségének szavazatát. Az összes leadott szavazatot tekintve 3 millióval vezetünk, és minden jel arra mutat, hogy ez a szám emelkedni fog” – jelentette ki Joe Biden.

“Minket, a népet nem lehet elhallgattatni. Nem lehet minket megfélemlíteni. A nép nem fogja feladni. De ez nem az én vagy a mi győzelmünk lesz: ez az amerikai nép győzelme lesz” – tette hozzá a demokrata elnökjelölt.

Eközben Donald Trump kampánystábja két kulcsfontosságú államban, Michiganben és Pennsylvaniában is bírósághoz fordult, mindkét esetben azzal az indokkal, hogy megfigyelőik nem tudják követni a szavazatszámlálás tisztaságát. Donald Trump azt állítja, minden bizonyíték nélkül, hogy stábjának tagjai nem kaptak megfelelő hozzáférést, és az urnák kinyitása nem átlátható módon történt.

Videón az amerikai választók: "Fontos, hogy éljünk szavazati jogunkkal"
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:10 0:00

Az AFP, a dpa, az AP és a Reuters jelentéseinek felhasználásával.

XS
SM
MD
LG