Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az amerikai bizonytalanság ellenére szárnyaltak a tőzsdék


Noha normális esetben nyomott kereskedés a reakció a politikai bizonytalanságra, az amerikai tőzsdék nem így reagáltak a szoros elnökválasztási eredményre. Sőt, úgy tűnik nem is nagyon foglalkoztak vele.

Nem rázta meg az amerikai elnökválasztás körüli bizonytalanság és a koronavírus esetek drasztikus megugrása az amerikai értékpapír-piacokat. A vezető indexek az egyértelmű győzelem elmaradása és várhatóan elhúzódó eredményhirdetés ellenére jelentős emelkedéssel zárták a szerdai napot.

A viszonyítási alapnak tekintett S&P 500-as index értéke 3 százalékot emelkedett a kora délutáni kereskedésben. A főképp technológiai papírok piacának számító Nasdaq pedig 4 százalékot ugrott, mert a befektetők úgy döntöttek, hogy továbbra is ebbe, az idén jól teljesítő indexbe pumpálják a pénzt.

Nem ezt árazták be az elemzők

A rali meglepte a piaci megfigyelőket - különösen annak tükrében, hogy szoros és vitatott eredménnyel zárultak az amerikai elnökválasztások és a végleges adatok még nem is álltak rendelkezésre. Elméletileg a pénzpiaci bizonytalanságot erősítő tényező lett volna az is, hogy nem dőlt el, melyik nagy párt szerezte meg magának a szenátust.

Az eredményeket mutató, folyamatosan frissülő térképünket itt találja.

A lassan induló kereskedés után a befektetők azoban hátat fordítottak kétségeiknek és az sem rázta meg őket, hogy az amerikai elnök azzal fenyegetőzött, hogy a Legfelsőbb Bíróságon óvja meg a választásokat.

Donald Trump annak a tudatában jelentette ezt ki, hogy hat szövetségi államban még folyt a szavazatszámlálás. Mindennek nyomán felmerült, hogy a végeredményre napokat, sőt, akár heteket kell várni.

A késlekedő kongresszusi Covid-csomag sem okozott aggodalmat

Elemzők felhívták a figyelmet, hogy a késedelmes választási eredmények és az Amerikán sebeket ejtő poltikai csatározás lefékezhet egy fontos kongresszusi döntést. A képviselőknek a Covid-19 járvány gazdasági hatásait ellensúlyozó pénzügyi élénkítő csomagról kellene szavazniuk. Hatalmas szükség van ugyanis a stimulusra, hogy a víz felett tudják tartani az amerikai gazdaságot.

Trump és Biden is a győzelemre vár - videó
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:21 0:00

Az aggodalmak ellenére a szerdai nap a bika piac napja volt a tőzsdén, mert a Fed bank potenciálisan folytatódó támogatása megnyugtatta a befektetőket. Egyesek emellett úgy vélték, hogy republikánus vezetés alatt marad a szenátus, azaz, hogy a demokratáknak kevesebb esélyük lehet a vállalati adók megemelésére.

"Úgy tűnik, a befeketők megelégednek fél vekni kenyérrel (azaz, hogy a Kongresszus egyik háza republikánus marad) és azzal, hogy nem lesznek adóemelések. Közben tudják, hogy akkor is számítani lehet a Fedre, ha késik a fiskális segélycsomag” - írta szerdai megjegyzésében Barry Bannister, a Stifel Intézményi Értékpapír-stragégia főnöke.

Mohamed El-Erian, az Allianz vezető közgazdasági tanácsadója pedig azt mondta, hogy a piaci reakció válasz volt a Fed bank várható közbelépésre.

"Ez a kombináció - a jelentősen magasabb részvényárfolyam és az államkötvények jelentősen alacsonyabb hozama (azaz drágább mivolta) szerintem inkább arról szól, hogy a piac kevésbé figyel a választásokra és inkább arra, hogy a Fed mikor pumpál ismét pénzt a rendszerbe” - mondta az Allianz elemzője.

A Bloomberg és a CNBC tudósításai alapján.

XS
SM
MD
LG