Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Biden elvitte Wisconsint


A demokrata elnökjelölt megnyerte Wisconsin államot az amerikai média jelentései szerint. Az eredmény hatalmas győzelem Joe Bidennek, ugyanakkor komolyan veszélyezteti Donald Trump újraválasztási esélyeit.

Az amerikai média azt követően jelentette be Joe Biden wisconsini győzelmét, hogy az állam választási bizottsága közölte, pár száz szavazat kivételével minden voksot összeszámoltak.

A wisconsini győzelem 10 elektori szavazatot jelent. Magyar idő szerint szerda este 21 órakor ezzel Joe Bidennek 237, Donald Trumpnak pedig 213 szavazata van a CNN hírtelevízió szerint.

Donald Trump kampánystábja a nap folyamán már jelezte, egyes wisconsini megyékben a szavazatok újraszámlálását kérik, miként fogalmaztak, feltételezett szabálytalanságok miatt.

Ugyanakkor a hivatalos adatok szerint a jelenlegi elnök hátránya több mint 20 ezer voks, márpedig ezt rendkívül nehéz lenne megfordítani egy újraszámlálás során.

A csatatér-államnak számító Wisconsinban 2012-ben 7 százalékos előnnyel nyert a demokrata Barack Obama, ugyanakkor négy évvel később Hillary Clinton kikapott – kevesebb, mint egy százalékponttal.

Órákkal a november 3-i választás szavazóköreinek bezárását követően is még több államban rendkívül szoros a verseny. Több millió levélszavazatot még nem számoltak össze és sem Donald Trump, sem Joe Biden nem tudta biztosítani az elnöki poszthoz szükséges 270 elektori szavazatot.

Az eredményeket mutató, folyamatosan frissülő térképünket itt találja.

A még nyitott öt állam közül Arizonában, Michiganben és Nevadában a demokrata jelölt vezet, míg Georgiában és Pennsylvaniában Donald Trump. Amennyiben Joe Biden képes a három államot megnyerni, akkor ő lesz az Egyesült Államok következő elnöke.

Videón az amerikai választók: "Fontos, hogy éljünk szavazati jogunkkal"
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:10 0:00

Az AP, a dpa és az AFP jelentései nyomán.

XS
SM
MD
LG