Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Amerika választott – csak még nem tudni, kit


Szavazatot számolnak Pennsylvaniában
Szavazatot számolnak Pennsylvaniában

Magyar idő szerint szerda éjjel még mindig nem dőlt el, a jelenlegi elnök, a republikánus Donald Trump vagy demokrata ellenfele, Joe Biden vezeti a következő négy évben az Egyesült Államokat. Folyamatosan frissülő cikkünkben összefoglaljuk a legfrissebb és legfontosabb tudnivalókat.

23:40 Biden: “elég államot megnyerünk a győzelemhez”

A demokrata elnökjelölt ugyan nem jelentette ki, hogy megnyerte a választást, de úgy fogalmazott, biztos benne, hogy meglesz a szükséges 270 elektori hely ahhoz, hogy ő legyen a Fehér Ház következő lakója.

“Nem azért vagyok itt, hogy bejelentsem a győzelmet. Azért vagyok itt, hogy közöljem, amikor véget ér a szavazatok összeszámolása, mi leszünk a győztesek” – mondta Joe Biden.

23:00 A bizonytalanság ellenére szárnyaltak a tőzsdék

Nem rázta meg az amerikai elnökválasztás körüli bizonytalanság és a koronavírus esetek drasztikus megugrása az amerikai értékpapír-piacokat. A vezető indexek az egyértelmű győzelem elmaradása és várhatóan elhúzódó eredményhirdetés ellenére jelentős emelkedéssel zárták a szerdai napot.

A viszonyítási alapnak tekintett S&P 500-as index értéke 3 százalékot emelkedett a kora délutáni kereskedésben. A főképp technológiai papírok piacának számító Nasdaq pedig 4 százalékot ugrott, mert a befektetők úgy döntöttek, hogy továbbra is ebbe, az idén jól teljesítő indexbe pumpálják a pénzt.

22:20 Pennsylvaniában is bíróságra megy a Trump-stáb

Michiganhez hasonlóan Pennsylvaniában is bírósághoz fordul a republikánus jelölt stábja, azzal az indokkal, hogy nem engedték 8 méternél közelebb “megfigyelőiket” a szavazatszámlálókhoz.

“Perre megyünk azért is, hogy ideiglenesen állítsák le a szavazatok számlálását, amíg nincs megfelelő átláthatóság és a republikánusok nem biztosak afelől, hogy minden tisztán, a törvénynek megfelelően zajlik” – mondta a Trump-kampány egyik tisztviselője.

A republikánusok annak ellenére fordulnak bírósághoz, hogy nincs bizonyíték arra, hogy bármilyen törvénytelenség történt volna a szavazatok összesítése során.

21:35 Bírósághoz fordult a michigani szavazatszámlálás miatt Trump stábja

Az amerikai elnök kampánystábja arra hivatkozik, hogy nem tudják megfelelően követni a folyamatot. A lépésről kiadott közleményben azt írták, hogy nem biztosítanak számukra megfelelő hozzáférést a szavazatszámláláshoz.

“Egyúttal kérjük a megfelelő hozzáférésünk híján kinyitott szavazóurnák felülvizsgálatát és a voksok újraszámlálását” – fogalmaz a közlemény.

Michigan az egyik legfontosabb csatatér-állam, ahol 16 elektori szavazat sorsa dől el. A szavazatok 92 százalékának összeszámlálásakor, magyar idő szerint szerda este fél 10-kor a demokrata Joe Biden 46 ezer szavazattal vezetett 5,2 millió szavazólap adatainak összesítését követően.

21:15:Biden elvitte Wisconsint

A demokrata elnökjelölt megnyerte Wisconsin államot az amerikai média jelentései szerint. Az eredmény hatalmas győzelem Joe Bidennek, ugyanakkor komolyan veszélyezteti Donald Trump újraválasztási esélyeit.

Az amerikai média azt követően jelentette be Joe Biden wisconsini győzelmét, hogy az állam választási bizottsága közölte, pár száz szavazat kivételével minden voksot összeszámoltak.

A wisconsini győzelem 10 elektori szavazatot jelent. Magyar idő szerint szerda este 21 órakor ezzel Joe Bidennek 237, Donald Trumpnak pedig 213 szavazata van a CNN hírtelevízió szerint.

Donald Trump kampánystábja a nap folyamán már jelezte, egyes wisconsini megyékben a szavazatok újraszámlálást kérik, miként fogalmaztak, feltételezett szabálytalanságok miatt.

Ez történt szerda délutánig

Közép-európai idő szerint délután fél 5-kor Joe Biden vezetett Arizona, Michigan, Nevada és Wisconsin államokban, míg Donald Trump állt jobban Georgiában és Pennsylvaniában.

A verseny szorosságát jelzi, hogy (miként arra a szavazatszámlálók folyamatosan felhívják a figyelmet) még rengeteg a megszámlálatlan voks, azaz a helyzet változhat.

Joe Biden azt mondta, “úton van” a győzelem felé, türelemre szólította fel az amerikaiakat, amíg “minden szavazatot össze nem számlálnak”.

Az eredményeket mutató, folyamatosan frissülő térképünket itt találja.

Trump: “Őszintén szólva megnyertük ezt a választást”

A jelenlegi elnök Donald Trump ezzel éles ellentétben magyar idő szerint szerda reggel kikelt a szavazatok összeszámlálásának elhúzódása ellen. A republikánus elnökjelölt elmondta, hogy már a győzelemre készült, amikor új eredmények érkeztek be. “Ez az amerikaiak átverése. Szégyen az országunkra nézve. Őszintén szólva megnyertük ezt a választást” – fogalmazott.

Donald Trump hozzátette, hogy a Legfelsőbb Bírósághoz fog fordulni és azt akarja, hogy "leálljon minden szavazás”. Az elnök állításaira, hogy csalás történt volna, vagy bármilyen szabálytalanság lenne, nincs bizonyíték.

Donald Trump egy Twitter-posztban azzal vádolta meg a demokratákat, hogy megpróbálják “ellopni” a választást. A közösségi oldal azonnal megjelölte a posztot.

Az amerikai elnöknek nem áll jogában választási győzelmet kihirdetni, az eredményeket az egyes államok választási tisztviselői tehetik közzé.

Biden: “Nem az én dolgom, hogy győztest hirdessek”

Válaszul Joe Biden a Twitteren azt írta: “nem az én dolgom és nem Donald Trumpé, hogy bejelentse e választás győztesét. Ez a választók ügye”.

Joe Biden demokrata jelölt kampánystábja közleményt adott ki, amiben "felháborítónak, precedens nélkülinek és inkorrektnek" nevezték Donald Trump beszédét.

“Az elnök kijelentése arról, hogy állítsák le a szabályosan leadott szavazatok összeszámlálását, felháborító, precedens nélküli és inkorrekt. Felháborító, mert egy nyílt kísérlet arra, hogy elvegyék az amerikai polgárok demokratikus jogait" – nyilatkozta Biden kampánymenedzsere. "A szavazatszámlálás nem fog leállni" – tette hozzá Jen O’Malley Dillon.

Választási hullámvasút

A voksolás előtt Joe Biden és stábja abban reménykedett, hogy a demokrata jelölt képes lesz megnyerni olyan kulcsfontosságú államokat, mint Florida, Ohio, vagy Észak-Karolina, ezzel gyakorlatilag minimálisra csökkentve Donald Trump újraválasztásának esélyét.

Az első eredmények beérkezésével azonban kiderült, hogy a republikánus jelöltet az előzetesen vártnál jóval többen támogatják a csatatér-államokban. Ezzel együtt is, ha Joe Biden be tudja húzni Arizonát, Michigan és Wisconsint (valamint az egyik nebraskai körzetet), akkor még az is beleférhet neki, ha elbukja Pennsylvaniát.

Korai szavazás

Több mint 100 millió ember szavazott már kedd előtt (levélben vagy személyesen). A kiugóran magas szám (a 2016-os elnökválasztás összszavazatának 73 százalékáról van szó) elsősorban a járványhelyzetnek köszönhető.

A levélszavazatok magas száma miatt akár napokig eltarthat a számlálás, ráadásul mindkét oldal készül arra, hogy jogi útra terelje az eredmények megállapítását.

További érdekességek

Számos fiókot függesztett fel a választások alatt a Twitter és a Facebook, jelentette a Reuters és az AFP. Ezek többnyire az amerikai jobboldallal szimpatizáltak, és olyan híreket igyekeztek terjeszteni az amerikai választásokról, amelyek nem feleltek meg az említett közösségi média platformok nyilvános posztolási szabályainak. A felfüggesztett fiókok híreinek egy részét így is idézte és átvette az orosz média.

Kanye West első kampánygyűlésén
Kanye West első kampánygyűlésén

Elismerte Kanye West amerikai rapper választási vereségét. Bár még nem tudni, hogy ki lesz az Egyesült Államok következő elnöke, az biztos, hogy nem West lesz az. A rappernek semmi esélye nem volt, és sokan azzal vádolták, csak azért indult, hogy afroamerikai szavazatokat szerezzen meg Joe Biden elől, és így Trumpot támogassa. Kanye West korábban nyíltan támogatta az elnököt.

Az összeállítás az AFP, az AP és a Reuters anyagainak segítségével készült.

XS
SM
MD
LG