Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Trump: “Még messze nincs vége”


Donald Trump republikánus elnökjelölt magyar idő szerint szombat kora este nem volt hajlandó elismerni vereségét. Az amerikai média nem sokkal korábban Joe Biden demokrata jelöltet hozta ki győztesnek Pennsylvaniában, aki ezzel átlépte az elnökséghez szükséges 270 elektori szavazatot.

Donald Trump hivatalban lévő amerikai elnök nem volt hajlandó elismerni, hogy elveszítette az elnökválasztást, miután az összes nagy amerikai hírszolgáltató Joe Biden demokrata jelöltet jelezte előre.

“Az egyszerű tény az, hogy ez a választás még messze nem ért véget” – fogalmazott Donald Trump közleménye november 7-én, miután Joe Biden az előrejelzések szerint megnyerte Pennsylvaniát, és ezzel behozhatatlan előnyre tett szert.

“Hétfőtől kampánycsapatunk bíróság elé viszi az ügyünk, biztosítva, hogy a választáson minden törvényesen zajlott, és a valódi győztes foglalhatja el a helyét” – fogalmazott a Trump-kampány közleménye.

Van állam, ahol még nem hirdettek győztest

Az AP és más hírügynökségek november 7-én 11:00-kor keleti parti idő szerint, 17:30-kor magyar idő szerint kihirdették a választás győztesét, amelyet az Egyesült Államok fővárosában és más városaiban üdvrivalgás fogadott.

2021. január 20-án várhatóan Joe Bident iktatják be az Egyesült Államok 46. elnökének.

Az eredményeket mutató, folyamatosan frissülő térképünket itt találja.

A pennsylvaniai győzelem után, amely 20 elektori szavazatot ér, Bidennek legalább 273 elektori szavazata van. Arizonában, Georgiában és Észak-Karolinában még nem hirdettek győztest. Néhány amerikai lap Arizonát is már Bidennek ítélte, amelynek 11 elektori szavazata van.

Az amerikai választóknak 2000 óta nem kellett ennyi várniuk arra egy elnökválasztáson, hogy megtudják, ki lett a győztes.

Az amerikai választási rendszerről

Az amerikai elnökválasztások után az exit poll felmérések és a szavazatszámlálók által közölt adatok alapján a sajtó igyekszik mihamarabb bejelenteni a szavazás nyertesét. A választási rendszer sajátosságai miatt azonban a végső szót nem a leadott szavazatok száma alapján mondják ki, hanem a szövetségi államok előre meghatározott számú képviselői, az úgynevezett elektorok végső szavazása dönt a győztesről.

Az elektorok többnyire követik az elnökválasztás saját államukban született eredményét, de volt már példa eltérésekre. Emiatt csak az ő ülésükön, december 14-én derül ki a nyertes személye, így az elnökválasztás hivatalos eredményét is csak akkor lehet kimondani.

XS
SM
MD
LG