Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Európa új szövetséget akar az USA-val


Charles Michel, az Európai Tanács elnöke beszél az EP-ben 2021. január 20-án.
Charles Michel, az Európai Tanács elnöke beszél az EP-ben 2021. január 20-án.

Megújított transzatlanti szövetségi viszonyt akar az Egyesült Államokkal az Európai Tanács elnöke. Öt kiemelt témakört rendeznének ebben.

"A mai nap nem csak az átmenetről szól. Ma lehetőség nyílik arra, hogy megújítsuk az elmúlt négy évben sok kárt szenvedett transzatlanti kapcsolatainkat"

- mondta szerdán Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Brüsszelben a Reuters szerint.

Az EU új szövetséget szeretne a szerdán beiktatandó új amerikai elnökkel, Joe Bidennel, amelyben a béke, a biztonság, a gazdaság a szabadság és az emberi jogok témáiban állapodnának meg.

"Hivatalának első napján ünnepélyes javaslattal fordulok az új elnökhöz. Hozzunk létre új szövetségi egyezményt ("founding pact") egy erősebb Európáért, erősebb Amerikáért és egy jobb világért!"

- mondta Charles Michel.

Az Európai Tanács elnöke szerint elsősorban öt területen kellene közösen dolgoznia a két félnek:

  • a multilaterális, sok országra kiterjedő együttműködések erősítésén,
  • a Covid-19
  • és az éghajlatváltozás kezelésében,
  • a gazdasági fellendülés és a digitális átalakulás témájában
  • illetve a biztonság és a béke érdekében tett közös fellépésen.

Újra barátként tekinthet egymásra a két fél

"Négy hosszú év után Európának újra barátja van a Fehér Házban"

- mondta Joe Biden hivatalba lépéséről Ursula von der Leyen, az EU másik vezetője, az Európai Bizottság elnöke az AP szerint.

"Az Egyesült Államok visszatért és Európa kész újra felvenni a kapcsolatot a régi, megbízható szövetségessel, hogy új életet leheljünk nagyra becsült szövetségünkbe"

- mondta még el. Emellett ő is azt hangsúlyozta, hogy a globális körülmények változását a közös értékek mentén kell kezelni.

Kiemelte még, hogy szükséges korlátozni az internetes óriáscégek hatalmát, írja a Reuters. Azt is hozzátéve, hogy üdvözölte Trump kitiltását a Twitterről. De az ilyen döntéseket szerinte mindig is a törvényekkel összhangban kell intézni, nem szabad a "szilícium-völgybeli vezérigazgatók önkényes döntésére" bízni.

Charles Michel azt is javasolta még, hogy az idei NATO-csúcstalálkozó mellett az amerikai elnök találkozzon az európai uniós vezetőkkel is.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG