Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Tényleg joguk van a közösségimédia-cégeknek letiltani Donald Trumpot?


 Donald Trump az azóta betiltott Twitter oldala 2020. augusztus 6-án.
Donald Trump az azóta betiltott Twitter oldala 2020. augusztus 6-án.

Több közösségi oldal ideiglenesen felfüggesztette az amerikai elnök felhasználói fiókját, a kedvenc felülete, a Twitter, pedig végleg kitiltotta Trumpot. Egyesek szerint ez a szólásszabadság elleni támadás. Az amerikai alkotmány azonban a magáncégekről nem rendelkezik.

A közösségimédia-cégek a múlt héten úgy döntöttek, hogy elegük van Donald Trump elnökből. A Facebook és az Instragram legalább Joe Biden beiktatásának a napjáig felfüggesztette az elnök felhasználói fiókját. A Twitch és a Snapchat is elérhetetlenné tette az elnök oldalát. Mindezek tetejébe 12 év után a Twitter végleg kitiltotta az elnököt, akinek 89 millió követője volt a közösségi oldalon.

Az elnök fia szerint elfogadhatatlan a lépés

A konzervatívok felháborítónak tartják a döntést. „A szólásszabadság támadás alatt áll! Olyan cenzúra folyik, mint még SOHA! Ne hagyd, hogy elhallgattassanak minket! Regisztrálj a http://DONJR.COM oldalon, hogy kapcsolatban maradjunk!” – írta Donald Trump legidősebb fia, az ifjabb Donald Trump a Twitteren.

De egyáltalán a törvény szerint van joga a Twitternek és a Facebooknak ehhez? Röviden: van.

Az alkotmány csak az állami cenzúráról rendelkezik

A Kongresszus készített egy rövid jelentést a képviselők számára, amelyben arra jutottak, hogy valószínűleg nem állna meg a bíróságon, ha valaki perre vinné, amiért eltávolított valamit egy közösségi oldal. Ennek az az oka, hogy az amerikai Alkotmányban foglalt szólásszabadsághoz való jog főként azzal foglalkozik, amikor a kormány próbál valakit korlátozni a véleménye kinyilvánításában.

„Az Alkotmány első kiegészítése nem vonatkozik a magáncégekre. Ez nem így működik” – mondta Chris Krebs, amikor vasárnap arról kérdezték, hogy a közösségi médiumok a tiltással megsértették-e a szólásszabadságra vonatkozó alkotmányos jogokat.

Chris Krebs felügyelte az ország kibervédelmét a belbiztonságnál, amíg Donald Trump ki nem rúgta, amiért megkérdőjelezte az elnök választási csalásról szóló vádjait. A CBS műsorában Chris Krebs azt mondta, hogy a cégek a saját irányelveik szerint moderálnak.

Ahogyan ezt tette a Twitter is.

De mivel magyarázza a Twitter Trump kitiltását?

A cég azt mondta, hogy miután megvizsgálták, milyen szerepe volt Trump Twitter-fiókjának a szerdai, a Capitoliumnál kitört zavargásokkal kapcsolatban, arra jutottak, megvan az esélye, hogy az elnök két új, pénteki bejegyzése is erőszakot szíthat.

A két kifogásolt bejegyzés:

  • „A 75 millió hazafinak, aki rám szavazott. AMERIKA AZ ELSŐ és TEGYÜK NAGGYÁ ISMÉT AMERIKÁT. HATALMAS HANGOTOK lesz a jövőben. Nem lehet tiszteletlenül vagy unfair módon bánni veletek bármilyen módon is!!!”
  • „Mindenkinek, aki kérdezte: nem fogok részt venni a beiktatási ceremónián január 20-án.”

A Twitter szerint az első bejegyzést az elnök egyes támogatói úgy értelmezték, mint annak az állításnak további megerősítését, hogy a november 3-i választás nem volt törvényszerű – annak ellenére, hogy a kiterjedt választási csalással kapcsolatos vádak teljesen alaptalanok.

A közösségi oldal szerint problémás volt az is, hogy az „amerikai hazafiak” kifejezést az elnök szimpatizánsai közül volt, aki úgy értelmezte, ezzel az elnök a támogatását fejezi ki a Capitoliumnál elkövetett erőszakos cselekmények iránt.

A cég szerint a második bejegyzés azért volt kifogásolható, mivel felbátoríthatja azokat, akik támadást terveznek a 20-ai beiktatási ceremónián, hiszen az elnök jelezte, hogy ő nem lesz a helyszínen.

„Meggyőződésünk, hogy az említett bejegyzések arra ösztönözhetnek embereket, ismételjék meg a 2021. január 6-án történt erőszakos cselekményeket, sok jel utal arra, hogy voltak, akik így értelmezték” – írta a Twitter.

Készült az AP tudósításának alapján.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG