Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az amerikai kongresszusban is téma volt a Magyarországra hívott kínai rendőrök ügye


Aquilino admirális az amerikai képviselőház fegyveres erők bizottságának meghallgatásán 2024. március 20-án
Aquilino admirális az amerikai képviselőház fegyveres erők bizottságának meghallgatásán 2024. március 20-án

Az amerikai Indo-csendes-óceáni Parancsnokság vezetője, John Aquilino admirális szerint Kína Magyarországhoz hasonlóan máshol is beveti azt a módszert, hogy kínai rendőröket hívat meg az országba – mondta el az amerikai képviselőházban –, ezzel igyekeznek minél jobban leválasztani az érintett országokat az atlantista irányultságról. Igaz, hogy ilyet eddig Európában nem tapasztaltak.

„Aggasztónak találok egy friss jelentést, amely szerint Kína és Magyarország megállapodott, hogy kínai rendőrök járőrözzenek Magyarországon a helyiekkel. (…) Amiatt aggódom, hogy Kína behatol egy NATO-szövetséges biztonsági szolgálataiba” – vezette fel az ügyet az amerikai képviselőház fegyveres erők bizottságának ülésén a nemzetbiztonsági kérdésekben veteránnak számító William Keating képviselő.

Ehhez kapcsolódóan: Kínai rendőröket hívott az országba a kormány, nagyvárosokban találkozhat majd velük

Keating képviselő ennek kapcsán arra kérdezett rá John Aquilino admirálisnál, az amerikai Indo-csendes-óceáni Parancsnokság vezetőjénél, hogy NATO-szövetségeseik mennyiben osztják az USA aggodalmait Kína fegyverkezése és globális biztonsági kockázatokat hordozó céljai kapcsán.

Nagyjából 1:49:15-től beszélnek erről

Aquilino admirális válasza szerint a Kínai Népköztársaság globálisan próbál előnyösebb pozíciókhoz jutni. Ennek része, hogy szövetségeseit mindenhol megpróbálják eltávolítani az USA-tól, aminek egyik módja a rendőrségi támogatás. Bár ezt eddig nem csinálták Európában, de az óceániai szigetek esetében pontosan ugyanezzel a módszerrel élt a kínai kommunista állam.

A meghallgatáson Aquilino admirális egyébként elmondta azt is, hogy a második világháború óta nem látott ütemben kezdett el fegyverkezni Kína. Az elmúlt három évben a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg (PLA) több mint négyszáz vadászgéppel, húsz nagy csatahajóval bővült, 2020 óta pedig megduplázták a ballisztikus rakétáik és robotrepülőik számát.

Ehhez kapcsolódóan: Kína nagyon agresszíven próbált belenyúlni a tajvani választásokba

Az admirális információi szerint minden jel arra mutat, hogy a kínai kommunisták 2027-ig Kínához kívánják csatolni Tajvant, ha kell, akár invázió árán.

Aquilino szerint a PLA már most ilyesmire gyakorlatozik, partraszállás mellett légi és tengeri blokádra is. Az admirális szerint az USA és szövetségesei számára a követendő stratégia a hiteles elrettentés kell hogy maradjon.

Önállóan nem járőrözhetnek

A Magyarországra hívott kínai rendőrök ügyében Tordai Bence képviselő (Párbeszéd) nemrég kérdést is intézett a Belügyminisztériumhoz. Rétvári Bence válasza szerint két vonatkozó megállapodást kötöttek Orbánék a Kínai Népköztársaság Közbiztonsági Minisztériumával: az egyik egy rendészeti együttműködésről szól, a másik pedig az új, közös járőrszolgálatokról.

Utóbbiak célja a belügy szerint az, hogy turisztikai csúcsidőszakokban nagyobb biztonságban legyenek a kínai turisták Magyarországon. A válasz szerint az is fontos cél volt, hogy a magyar turisták nagyobb biztonságban legyenek Kínában. A kínai rendőrök önállóan nem járőrözhetnek Magyarországon és magyarokat nem is igazoltathatnak majd, a megállapodás szerint nem kapnak olyan jogköröket, mint a magyar rendőrök.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG