Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Véres ostrommá vált a Trump-hívek tüntetése, könnygáz, kijárási tilalom Washingtonban


Donald Trump erőszakos támogatói a falakra mászva hatolnak be a Capitoliumba 2021. január 6-án, Washingtonban.
Donald Trump erőszakos támogatói a falakra mászva hatolnak be a Capitoliumba 2021. január 6-án, Washingtonban.

Elszabadult az erőszak a Trump melletti demonstráción Washingtonban. A tüntetők betörtek a Capitoliumba, ahol a képviselőház és a szenátus együttes ülésén hivatalosan bejegyezték volna az elektorok szavazatait és kihirdették volna Joe Biden győzelmét. Az ülést félbe kellett szakítani, a képviselőket kimenekítették, egy nőt a tüntetők közül halálos lövés ért.

Ez az ülés – az utolsó hivatalos lépés a megválasztott elnök, Joe Biden január 20-i beiktatása előtt – rendszerint az egyes államok választói szavazatainak rutinszerű összeszámlálása, most azonban éles viták előzték meg. Trump nem volt hajlandó elismerni az elnökválasztás eredményét, legalább 14 republikánus szenátor és a képviselőház több mint 100 republikánus tagja is azt mondta, hogy megtámadják egyes államok eredményeit.

Az Egyesült Államok kongresszusának a novemberi elnökválasztás eredményeinek igazolására összehívott együttes ülése akkor fulladt káoszba és erőszakba, amikor Donald Trump dühödt támogatói megrohamozták a Capitoliumot és összecsaptak a rendőrséggel.

A rendőröknek könnygázt kellett bevetniük, hogy megfékezzék az épületbe behatoló tiltakozókat, későbbi órákig tartott, mire újra biztonságossá vált a Capitolium. A zavargásokban egy fiatal nőt, aki Trump mellett tüntetett, tisztázatlan körülmények között lelőttek, később meghalt. Többen megsebesültek, legkevesebb 13 embert letartóztattak.

Washington polgármestere kijárási tilalmat rendelt el ottani idő szerint szerda este 6 órától. A rendőrséget a nemzeti gárda segítette a rend helyreállításában, míg a CNN értesülése szerint a képviselőket a Capitoliumból egy Washington melletti katonai bázisra menekítették.

Trump: soha nem adjuk fel

A képviselőház és a szenátus együttes ülése előtt Donald Trump a Capitoliumnál összegyűlt tömeghez szólva megismételte azt a tényekkel alá nem támasztott állítását, hogy az elnökválasztáson csalás történt. Trump egy későbbi nyilatkozatát a Facebook, a YouTube és az Instagram is törölte, míg a Twitter nem engedi megosztani vagy lájkolni azt.

Biden: soha nem látott támadás érte az amerikai demokráciát

Joe Biden megválasztott amerikai elnök az ország demokráciáját ért „példátlan támadásnak” nevezte, a Capitolium erőszakos megszállását. Egyúttal felszólította az Egyesült Államok elnökét, Donald Trumpot, hogy azonnal szólaljon meg, és hívja vissza a támogatóit.

A Szenátus is a demokratáké

Közben az amerikai média arról számolt be, hogy a demokrata Jon Ossoff nyerte a szenátusi helyért kiírt választást Georgiában. Sajtóértesülések szerint a szavazatok 50,3 százalékát kapta az eddig hivatalban lévő republikánus David Perdue szenátorral szemben. A mandátum elnyerésével Jon Ossoff lett a legfiatalabb szenátor.

Az már pár órával korábban kiderült, hogy az állam másik szenátori helyét szintén demokrata politikus nyerte. Raphael Warnock kapja a republikánus Kelly Loefler eddigi helyét a felsőházban. A demokraták így többségbe kerültek az amerikai törvényhozás felsőházában, és a Kongresszus mindkét házában kisebbségben maradtak a republikánusok.

Megdöbbentették a washingtoni események a világ vezető politikusait

Az Európai Parlament elnöke, a brit miniszterelnök, a német külügyminiszter és mások is sokkolónak nevezték a világ egyik vezető hatalmának központjában kialakult káoszt.

“Gyalázatos jelenetek az amerikai Kongresszusban” – jellemezte a helyzetet Boris Johnson brit kormányfő. “Az Egyesült Államok a világ minden részén a demokráciáért áll ki, létfontosságú, hogy most békés és rendezett hatalomátadás történjen” – tette hozzá a brit miniszterelnök.

Az Európai Parlament elnöke, David Sassoli is elítélte a Capitoliumban történteket. Az Európai Unió vezető tisztviselői korábban már jelezték, a Biden-elnökségtől azt várják, hogy javul majd a viszony a szövetség és az Egyesült Államok között.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG