Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Úszóbotrány: Gyárfás Tamáshoz nem érkeztek panaszok Turi Györggyel kapcsolatban


Turi György 2021. április 9-én Budapesten
Turi György 2021. április 9-én Budapesten

Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség korábbi elnöke egy friss interjúban kijelentette: hozzá annak idején nem érkezett semmilyen panasz a lelki és fizikai bántalmazással vádolt Turi György edzővel kapcsolatban. Később volt egy vizsgálat, megelőző-program kidolgozásával.

„Hozzám nem érkeztek észrevételek. Semmi. Képzelje, Cseh Laci édesapjával egy iskolába jártam, a Kölcseybe, kifejezetten jóban voltunk, napi kapcsolatot tartottunk a fia miatt, de ő sem jelzett nekem semmit. A Szepesi-könyv kapcsán értesültem az első esetről. Niki helyesen járt el, de akkor nem nyíltak meg a szájak, kivéve Kiss Noémit, aki ha jól emlékszem, akkor is felszólalt, de nem csatlakoztak hozzá további versenyzők”mondta az egykori sportvezető a 24.hu internetes portálnak.

„Az első jelzés után lefolytattunk egy vizsgálatot: a nemzetközi szaktekintélyt, Herczog Máriát kértük fel, hogy mindent megelőzendő dolgozzon ki egy gyermekvédelmi programot, amely természetesen minden erőszakkal szemben érvényes. Lezajlott egy nagy továbbképző rendezvény, még egy angol előadót is felkértünk, az összes edző részt vett rajta. De mire a program tartalmat kapott volna, már lemondtam az elnökségről” – tette hozzá.

Gyárfás Tamás 1993 és 2016 között állt a szövetség élén, ezen időszak alatt lett Turi Györgyből vezetőedző, majd szakosztályvezető.

Először a visszavonult világklasszis úszó, Cseh László beszélt az uszodai bántalmazásokról. Úgy fogalmazott, hogy Turi nyíltan meg akarta törni a fiatal versenyzőket, és ehhez fizikai és lelki terrort alkalmazott.

Később az edző több volt tanítványa, mások mellett Kiss Noémi, Szepesi Nikolett, Kozma Dominik is hasonló abúzusokról számolt be. Dara Eszter szexuális zaklatással is megvádolta a férfit.

Végül a Magyar Úszó Szövetség úgy döntött, hogy vizsgálatot indít Turi György edző ellen, aki egyben a szövetség szakmai alelnöke és az edzőbizottság elnöke is, de ezen tisztségeit a vizsgálat idejére önként felfüggesztette.

Készült a 24.hu tudósításának felhasználásával
XS
SM
MD
LG