Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Úton vannak a magyar mentőcsapatok a líbiai áradások helyszínére


A Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat csapata a törökországi İzmirben, úton Líbiába 2023. szeptember 15-én
A Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat csapata a törökországi İzmirben, úton Líbiába 2023. szeptember 15-én

Összesen 46 fővel és három kutyával indultak el a magyar mentőcsapatok csütörtök este Líbiába, ahol a hatalmas vihar gátakat tört át Derna kikötővárosban, a beáramló tengervíz pedig egész kerületeket pusztított el. Az áldozatok száma a húszezret is elérheti.

Várhatóan szombatra megérkeznek Dernába a magyar mentőcsapatok. Jelenleg egy Törökországból induló hajón tartanak a kikötővárosba, amelynek jelentős részét elárasztotta a tenger, miután a hétfői vihar gátakat rombolt le. Teljes önellátásra kell készülniük, a helyszínen nincs áram, ivóvíz és semmilyen utánpótlás. Tízezer eltűnt embert keresnek, egyre csökkenő eséllyel a túlélésre.

„Csapatunk ebben a pillanatban indult el 18 fővel Líbiába”közölte csütörtök este 6 óra körül a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat Facebookon. Fotókat is közzétettek, amelyeken épp rakodnak be a Liszt Ferenc repülőtéren a honvédség szállítógépébe.

„Életünk egyik legnehezebb néhány napja előtt állunk. Gondoljatok ránk és a velünk utazókra!” – írták a bejegyzésben.

A Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat és együttműködő partnerei (KÖTÉL, Zala Különleges Mentők, Pilisvörösvár ÖTE) a Budapest Mentőszervezet és az Életjel Mentőcsoport 46 fővel és három kutyával indult útnak a katasztrófa helyszínére.

Csütörtök este érkeztek meg a törökországi İzmirbe, ahol a török katasztrófavédelmi szervezet (AFAD) várta őket. A lerakodás után a város kikötőjébe mentek, ahonnan hajóval indultak tovább Líbia irányába.

„Hosszú és kalandos út vár ránk a tengeren” – írták.

Korábbi cikkünk a témában: Egész családok fulladtak meg a hirtelen érkező líbiai árvízben

A tragédia óta folyamatosan kapcsolatban állnak a líbiai hatóságokkal. 14 millió forintos keretösszeget biztosítottak annak érdekében, hogy a magyar mentőcsapatok elinduljanak a katasztrófa helyszínére – közölte Szijjártó Péter külügyminiszter.

A Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat, a Budapest Mentőszervezet és az Inter Rescue Mentőcsoport tagjai Törökországon keresztül jutnak el Líbiába, így az illetékes török hatóságok és a magyar nagykövetség diplomatái együtt dolgoznak azon, hogy a magyarok minél előbb megkezdhessék az életmentést Derna városában – írta a külgazdasági és külügyminiszter.

A halálos áldozatok száma átlépte a tizenegyezret, több mint tízezer ember sorsáról pedig semmit nem tudni a Líbia keleti részén fekvő Dernában, amelyet hétfőn árasztott el a tengervíz, miután két gát is átszakadt a heves esőzések miatt.

A Földközi-tenger partján fekvő várost kiürítik, csak a mentőegységek léphetnek be, hogy áldozatok és túlélők után kutassanak – közölte Szalám el-Fergáni, a helyi mentőszolgálat főigazgatója. A politikailag kettészakadt ország keleti részén tevékenykedő, nemzetközileg el nem ismert kormány egészségügyi minisztere, Otmán Abdul-Dzsalíl arról számolt be, hogy a halottakat tömegsírokba temetik Derna peremén és a környező településeken.

A líbiai Vörös Félhold tájékoztatása szerint a halálos áldozatok száma 11.300, 10.100 ember pedig eltűnt. A Daniel mediterrán viharban további mintegy 170 ember vesztette életét Líbia más részein.

Martin Griffiths, az ENSZ vészhelyzeti és humanitárius ügyekért felelős vezetője genfi sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a világszervezetnek nehézséget okoz összehangolni a segítségnyújtást az ország nemzetközileg elismert kormányával és a Líbia keleti részét uraló hatóságokkal. Hozzátette, hogy a szükségletek és a halottak száma sem ismert.

A Líbia keleti részét sújtó humanitárius katasztrófa pontos léptékét továbbra sem ismerjük – hangsúlyozta a brit diplomata.

A héten már hajtottak végre sikeres akciót magyar mentőcsapatok külföldön. Kedden sikerült felszínre hozni az ezerméteres mélységben gyomorvérzést kapó Mark Dickey amerikai barlangkutatót a törökországi Morca-barlangból. A mentésben a Magyar Barlangi Mentőszolgálat is részt vett. Zádori Zsófia orvos műtötte meg lent, a barlangban az amerikait, majd hatvan óra alatt sikerült a felszínre hozniuk.

Ehhez kapcsolódóan: Egy hét után kimentették az amerikai kutatót a törökországi barlangból

Februárban Törökországban mentettek életeket magyar mentőcsapatok, miután a Richter-skála szerinti 7,8-as erősségű földrengés sújtotta Törökország és Szíria határvidékét, amelyben csaknem hatvanezren meghaltak.

Több magyar mentőcsapat is dolgozott a földrengés által érintett térségben. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Hunor mentőcsapata 44 hivatásos tűzoltóval, az Országos Mentőszolgálat hat munkatársával és két keresőkutyával.

Hozzájuk csatlakozott a Terrorelhárítási Központ 16 fős speciális egysége, a Magyar Honvédség öt katonaorvosa, illetve a Budapesti Műszaki Egyetem négy statikusszakértője, valamint a Baptista Szeretetszolgálat Huba Rescue 24 mentőcsapata, a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat, az Életjel Mentőcsoport, a Magyar Református Szeretetszolgálat mentőkutyás, önkéntes kutató-mentő csoportja, a Budapest Önkéntes Mentőszervezet és a Katolikus Karitász közös mentőcsapata, a Hajdú Speciális Kutató-Mentő Egyesület, a Spider Mentőcsoport és a Főnix Speciális Mentők csapata.

A magyar mentőcsapatok összlétszáma 167 fő volt, akiket 29 mentőkutya segített. Összesen 35 túlélőt mentettek ki a romok alól, köztük legalább öt gyereket.

  • 16x9 Image

    Kertész Ádám

    Kertész Ádám a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének külsős újságíró munkatársa. Több mint húsz éve van a pályán, ezalatt számos szerkesztőségben dolgozott, egyebek mellett az InfoRádió, a Független Hírügynökség, a Kossuth rádió, a TV2, a Hír TV és több online hírportál munkatársa is volt.
    Vezetett rádióműsort, szerkesztett tévéműsort, tudósított, riportokat készített híradókba, hírműsorokba, cikkeket írt, hírt szerkesztett, a szakma szinte minden területén szerzett tapasztalatokat.

XS
SM
MD
LG