Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Vírus-vita: mindenki mást lát Trump fertőzöttségében


Donald Trump amerikai elnök elhagyja a Walter Reed Nemzeti Katonai Egészségügyi Központot, ahol négy napig kezelték koronavírus okozta betegséggel, Bethesda, Maryland, 2020. október 5. (REUTERS/Jonathan Ernst)
Donald Trump amerikai elnök elhagyja a Walter Reed Nemzeti Katonai Egészségügyi Központot, ahol négy napig kezelték koronavírus okozta betegséggel, Bethesda, Maryland, 2020. október 5. (REUTERS/Jonathan Ernst)

Három kórházban töltött nap után elhagyhatta a kórházat a koronavírussal fertőzött Donald Trump, aki távozásakor azt mondta, ne féljetek a vírustól. Politikai riválisa ugyanakkor abban bízik, Trump végre komolyan veszi majd a járványt, ami már 210 ezer amerikai áldozatot követelt.

„Sok mindent tanultam a koronavírusról, egy azonban biztos: ne engedjük, hogy a félelem domináljon! Le fogjuk győzni!” – mondta Twitteren közzétett videójában Trump. Az elnök arra buzdította az amerikaiakat, hogy ne engedjék át az életüket a vírusnak, majd hozzátette, hogy az ország a legjobb gyógyszerekkel és vakcinával fogja legyőzni a járványt.

Sean Conley, a Fehér Ház orvosa kiemelte, hogy Trump továbbra is fertőző, és nincs túl minden veszélyen. Az elnök továbbra is dexametazont és a remdesivirt kap, ezek a terápiában rendszeresen alkalmazott készítmények. Újságírói kérdésre azt mondta, hogy személyiségi jogok miatt nem árulhat el többet Trump kezelésének részleteiről. Trump maga arról számolt be, hogy kórházba szállításának napján nem érezte jól magát, de három nap alatt sokat javult az állapota, így visszatért a Fehér Házba.

A kampány folytatódik

Fertőzöttsége és kórházi kezelése miatt több rendezvényt is el kellett halasztania, így Donald Trump állapota nemcsak a kampányára lett hatással, de egyúttal rávilágított a világjárványra is. Emlékezetes, hogy korábban az elnök szándékosan tompította a fertőzés terjedésének veszélyét, miközben a koronavírus okozta betegség 210 ezer amerikai halálát követelte, közülük kétezren pedig csak az ő kórházban töltött három napja alatt veszítették életüket.

Riválisa, Joe Biden azt mondta, nem lepődött meg azon, hogy az elnök elkapta a vírust. Hozzátette, hogy örül Trump gyors gyógyulásának, de hangsúlyozta: „Van még ok aggodalomra. 210 ezer ember halt meg, szóval remélem, hogy azt senki sem hiszi el, hogy ez nem probléma”. A demokrata elnökjelölt abban bízik, hogy Trump ezek után a maszkhasználatra fog buzdítani.

Többen is megfertőződtek

Trump azt követően tért vissza elnöki rezidenciájára, hogy a Fehér Ház szóvivője, Kayleigh McEnany is pozitív koronavírus-tesztről számolt be, bár tüneteket egyelőre nem tapasztalt magán. Mint ahogy arról a Szabad Európa is beszámolt, többen is elkapták a vírust a Fehér Ház Rózsakertjében, amikor Trump bejelentette Amy Coney Barrett alkotmánybírói jelölését. A résztvevők sorra számolnak be pozitív teszt-eredményekről, elismerve, hogy vélhetően az eseményen kapták el a vírust, ahol a maszkhasználat nem volt kötelező, a távolságtartásra pedig nem figyeltek oda.

Trump kampánymenedzsere, Bill Stepien, Thom Tillis észak-karolinai szenátor, Mike Lee utahi szenátor és az Inidana állambeli Notre Dame egyetem elnöke is megfertőződött.

XS
SM
MD
LG