Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Enyhe tüneteket mutat Donald Trump, de elővigyázatosságból kórházba vitték


Donald Trump amerikai elnök egy korábbi fényképen.
Donald Trump amerikai elnök egy korábbi fényképen.

Az amerikai elnököt elővigyázatosságból a Washingtonhoz közeli Walter Reed katonai kórházba szállították. Donald Trump egy tweetben jelezte onnan, hogy jól van.

Az amerikai elnök maga számolt be arról, hogy pozitív lett a koronavírus tesztje és feleségével közösen karanténba vonulnak. Nem sokkal később azonban már videóüzenetben tudatta, hogy a Walter Reed katonai kórházba szállítják. Munkatársai szerint ezt nem Donald Trump állapota indokolja, hanem az intézmény védettsége és az ottani ellátás magas színvonala. Az intézkedést merő elővigyázatosságból hozták.

Kísérleti gyógyszert kapott

„Azt hiszem minden jól alakul”- írta legfrissebb tweetjében Trump, de még nem hagyhatta el a kórházat. A Fehér Ház tájékoztatása szerint még néhány napot tölt kórházban, ahol folytatja a munkát.

"Örömmel tudatom, hogy az elnök jól van" - fogalmazott Sean Conley, az elnök orvosa. Arról is beszámolt, hogy az elnököt gyenge lefolyású koronavírus okozta betegséggel szállították be, nem szorul oxigénes kezelésre, poliklonális antitest-készítményt adagoltak neki, valamint cinket, D-vitamint, aszpirint és még két másik szert kapott az elnök.

Többen is megfertőződtek

A fertőzést először az elnök volt főtanácsadójánál, Kellyanne Conwaynél és Thom Tillis észak-karolinai republikánus szenátornál azonosították. Mindketten jelen voltak a Fehér Ház Rózsakertjében, amikor Trump bejelentette Amy Coney Barrett alkotmánybírói jelölését.

Azóta sorra jelentik be az esemény résztvevői a pozitív teszteredményeket, köztük Trump kampánymenedzsere, Bill Stepien, Thom Tillis észak-karolinai szenátor, Mike Lee utahi szenátor és az Inidana állambeli Notre Dame egyetem elnöke is megfertőződött.

Az amerikai elnök felesége, Melania és legkisebb fia, Barron Trump tesztje is pozitív lett.

Változás a kampányban

Joe Biden, a demokraták jelöltje átmeneti időre felfüggeszti Donald Trump jelenlegi elnökről szóló negatív reklámokat. Biden és felesége péntek délelőtt a Twitteren kívánt gyors felépülést az elnöknek és a first ladynek, Melania Trumpnak. Biden bejelentette, nála is végeztek tesztet, ennek eredménye negatív lett, így folytatja kampánykörútját Michiganben.

Védelem

Trump megbetegedése nemzetbiztonsági aggályokat is felvet, a Pentagon azonban igyekszik nyugtatni a nyilvánosságot. Közleményükben azt írják, hogy Trump pozitív tesztje nem jelent közvetlen fenyegetést a nemzetbiztonságra, ezért nem indokolt a védelmi szint emelése.

"Fegyveres erőink készültsége és létszáma nem változik" - mondta Jonathan Hoffman, a Pentagon szóvivője. "Az amerikai hadsereg készen áll arra, hogy megvédje országunkat és érdekeinket" - tette hozzá.

XS
SM
MD
LG