Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Vádemelések Iránban az ukrán utasszállító lelövésével kapcsolatban


Megemlékezés a katasztrófa áldozatairól a kijevi Boriszpol repülőtéren felállított emlékműnél, 2020. február 17-én
Megemlékezés a katasztrófa áldozatairól a kijevi Boriszpol repülőtéren felállított emlékműnél, 2020. február 17-én

Vádat emeltek tíz személy ellen Iránban a Ukraine International Airlines (MAU) ukrán légitársaság utasszállítójának tavalyi véletlen lelövésével kapcsolatban, amelynek következtében 176 ember vesztette életét.

A félhivatalos ISNA hírügynökség arról számolt be, hogy Golam Abbász Torki volt teheráni katonai ügyész közölte kedden, hogy tíz embert „felelősségre vontak” az ügyben, és a perben dönteni fognak a hatóságok a „szükséges következményekről”. A tisztségviselő, aki a hivatala átadásának alkalmából rendezett ceremónián mondta ezt, további részleteket nem árult el.

Teherán eleinte azt állította, hogy a repülőgép egyszerűen lezuhant 2020. január 8-án, három nappal a tragédia után azonban elismerte: a Kijevbe tartó, Boeing 737-es típusú utasszállítót véletlenül lelőtte az ország légvédelme.

A tájékoztatás szerint a légvédelem kezelője ellenséges célpontként azonosította a gépet, és ezért két rakétát lőttek ki rá. Ekkoriban az iráni hadsereg riadókészültségben volt, miután egy amerikai drón megölte Bagdadban Kászim Szulejmáni tábornokot, az iráni Forradalmi Gárda magas rangú parancsnokát.

Az iszlám köztársaság „katasztrofális hibának” minősítette később a történteket.

Az iráni polgári légiközlekedési hatóság előzetes jelentése szerint a tragédiát a radar téves beállítása, illetve a légvédelem kezelője és a parancsnokai közötti kommunikáció hiánya okozta.

A szerencsétlenségben a fedélzeten tartózkodó mind a 176 személy – 167 utas és a kilencfős személyzet – életét vesztette. Az áldozatok között voltak afgán, brit, iráni, kanadai, német és ukrán állampolgárok is.

Készült az ISNA tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG