Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Vagyonokat kereshetett előnyös szerződésekkel az üzbég elnök családjához köthető titokzatos cég


Az üzbég elnök családjához köthető, homályos hátterű vállalat több mint százmillió dollárra tehetett szert titkos állami szerződések révén, így például túlárazva szállítottak földgázt az ország legnagyobb cementgyártójának – derült ki a Szabad Európa Rádió/Szabadság Rádió (RFE/RL) oknyomozásából.

A rejtélyes Ultimo Csoport által tető alá hozott gyümölcsöző kormányzati szerződések jól mutatják, miként profitálhatnak a bennfentesek – köztük Savkat Mirzijojev üzbég államfő rokonai –, illetve társaik az urambátyámrendszerből, amely bírálói szerint átszövi az üzbég vezetés legfelsőbb szintjeit.

Az RFE/RL üzbegisztáni szolgálatának tényfeltárása azt állapította meg, hogy az Ultimo Csoport Mirzijojev vejéhez köthető. Gyakorlatilag teljesen ismeretlen vállalatként nyert el kormányzati szerződést legalább 36 millió dollár értékű túlárazott földgáz leszállítására az – akkor még állami tulajdonban lévő – Kizilkumszement számára, annak ellenére, hogy teljesen új szereplő volt a szektorban.

A megszerzett iratok arról is tanúskodnak, hogy a cég több mint 66 millió dollárhoz jutott a gáztranzittal foglalkozó állami vállalattól, az Uztranszgaztól, illetve csaknem egymilliárd köbméter földgázt importált Türkmenisztánból.

Felderítették, hogy az Ultimo Csoport miként kapcsolható az elnöki vő, Otabek Umarov társai által működtetett szövevényes céghálóhoz. Umarov Mirzijojev lányának, Sahnozának a férje.

A hálózat központi figurája Azizjon Kamilov, Umarov egyik bizalmasa, aki az üzbég dzsúdószövetséget vezeti, egyben az ország olimpiai bizottságának elnökhelyettese.

Sokan Umarovra is fontos közvetítőként tekintenek az üzbég politikai és gazdasági elitek között.

Hirtelen és nyereséges elrugaszkodása ellenére az Ultimo Csoportot továbbra is jórészt homály fedi. A társaságnak nincs működő honlapja, a társtulajdonosa egy igazolható üzleti tapasztalatokkal nem bíró nyugdíjas.

Az RFE/RL megkereste Umarovot, az Ultimo Csoportot, több üzbég kormányszervet, valamint az elnöki hivatalt is, ám sehonnan sem érkezett válasz időben.

Ehhez kapcsolódóan: Régi trükkök Közép-Ázsia „új” országaiban?

Titkos gázmegállapodás

Az Ultimo Csoportot a fővárosban, Taskentben jegyezték be egy lakásba 2021 márciusában. Hivatalos alapítói között volt Dilior Kajumov, az államfő külföldi támogatói csoportjának egyik tagja, illetve Tuhfat Anvarhujaev, akinek az apja az üzbég állambiztonsági szolgálat munkatársa volt.

Csupán egy hónappal az alapítását követően az Ultimo Csoport közbeszerzési szerződést írt alá az akkor 86 százalékos állami tulajdonban lévő Kizilkumszementtel, bár a sajtó munkatársai nem találták nyomát más pályázónak.

A szerződést elemezve megállapították, hogy annak alapján legkevesebb 36 millió dollárnyi földgázt szállíthattak le az azóta már privatizált cementgyártónak, amely akár ötvenszázalékos felárat is fizethetett érte ahhoz képest, mintha közvetlenül az államtól vásárolt volna.

Hogy mégis miért fizetne egy közvetítőnek jelentős felárat a Kizilkumszement, az továbbra sem világos, különösen egy 2019-es kormányrendelet fényében, amely az Uztranszgazt tette a legfőbb felhasználók kizárólagos földgázellátójává.

Az RFE/RL újságírói nem kaptak választ a Kizilkumszementnek, az Uztranszgaznak és az Ultimo Csoportnak küldött kérdéseikre.

Az Uztranszgaz banki adatok szerint legalább nyolc átutalást indított összesen 66,6 millió dollár értékben az Ultimo Csoport részére még 2022 januárja és szeptembere között egy megbízási szerződés alapján, amelynek részletei egyelőre ismeretlenek.

A vállalat csaknem kétszázmillió dollárnyi gáztranzakciónak volt a részese azzal, hogy több mint 955 millió köbméter földgázt importált a szomszédos Türkmenisztánból – állapította meg az RFE/RL.

Mint a kámfor

Nincs semmi bizonyíték arra, hogy az Ultimo Csoport az utóbbi másfél évben bármifajta tevékenységet végzett volna az üzbég földgázpiacon kezdeti, zsíros állami szerződéseit követően.

Az egyik alapító, Kajumov – aki szintén nem válaszolt a megkeresésre – azóta ráadásul 67 éves anyja nevére íratta át a vállalatban meglévő, ötvenszázalékos részesedését. Az asszony nem rendelkezik semmifajta igazolható üzleti tapasztalattal.

Egykori társát, Anvarhujaevet Kamilovval együtt fényképezték le, aki megtartotta ötvenszázalékos részesedését az Ultimo Csoportban.

Az Ultimo Csoport weboldala több mint három évvel az alapítását követően sem érhető el.

XS
SM
MD
LG