Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb vakcinára lehet majd regisztrálni, az indiai vírus gyorsan terjed a szomszédban


Az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcinája az oltás napján a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház oltópontján, 2021. május 3-án
Az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcinája az oltás napján a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház oltópontján, 2021. május 3-án

Az országos tiszti főorvos szerint bármelyik vakcinánál előfordulhat, hogy újabb adagot kell belőle beadni, de ezt most még nem lehet tudni. Okozhat meglepetéseket az indiai vírus, amely a szomszédban gyorsan terjed. Csütörtökön 30 ezer adag Moderna-vakcina érkezik, kezdődik az oltás a Janssen egylövéses oltóanyagával is.

György István, az országos oltási munkacsoport vezetője az operatív törzs keddi tájékoztatóján ismertette az újabb oltási tervet. Arról is beszélt, hogy a vírus indiai mutációja gyorsan terjed a szomszédban, és okozhat még meglepetéseket.

Az államtitkár az oltási terv következő szakaszát ismertetve bejelentette, hogy hamarosan megnyílik az online foglalás lehetősége 200 ezer orosz Szputnyik-vakcinára is, de csak azokat oltják be, akik a foglalásról SMS-t kapnak. Addig továbbra is két vakcinára, a kínai Sinopharmra és a brit AstraZenecára lehet időpontot foglalni a vakcinaregisztrációs portálon.

Csütörtökön érkezik egy Moderna-szállítmány, ebből 30 ezer adagot a háziorvosok kapnak, 6 ezret pedig a szociális otthonok lakói. Elkezdik a Janssen egyadagos vakcinájával is az oltást a honvédségi oltóbuszokkal, melyek eddig hét megye 61 településén jártak.

A legutolsó adatok szerint május 4-én a beoltottak száma 4 099 495 volt, közülük 2 157 637-en a második oltást is megkapták.

Előkészítik a Magyarországon élő külföldiek oltását is, ők május 4-től regisztrálhatnak, oltásuk részleteiről később tájékoztatnak. Regisztrálhatnak oltásra a külhoni magyarok is, de őket csak akkor kezdik el oltani, ha a magyarországi regisztráltak közül már mindenkit beoltottak.

Nem tudni még, kell-e újabb oltás

Kérdésre válaszolva beszélt erről az országos tiszti főorvos. Müller Cecília úgy fogalmazott, hogy minden most használt vakcina vészhelyzeti engedélyt kapott, egyiket sem használják annyi ideje, hogy lenne elegendő tapasztalat a harmadik oltás szükségességéről. Müller Cecília azt mondta, bármelyik vakcina esetében előfordulhat, hogy erre szükség lesz, ahogyan az is előfordulhat, hogy a járvány – hasonlóan az influenzához – szezonálissá válik, és az oltást ismételni kell.

XS
SM
MD
LG