Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Vakcinadiplomácia: Kína javítaná a viszonyt Közép-Ázsiával


Hszi Csin-ping elnök a Kazahsztán, Kirgizisztán, Tádzsikisztán, Türkmenisztán és Üzbegisztán vezetőivel tartott virtuális csúcstalálkozón Pekingben 2022. január 26-án
Hszi Csin-ping elnök a Kazahsztán, Kirgizisztán, Tádzsikisztán, Türkmenisztán és Üzbegisztán vezetőivel tartott virtuális csúcstalálkozón Pekingben 2022. január 26-án

Hszi Csin-ping kínai elnök ötszázmillió dolláros segélyt ígért a következő három évre Közép-Ázsia országainak gazdaságuk és biztonságuk megerősítésére. Közben vakcinadiplomáciáját is kiterjeszti, oltóanyagot ajánl a térségnek.

A Kazahsztán, Kirgizisztán, Tádzsikisztán, Türkmenisztán és Üzbegisztán vezetőivel folytatott online csúcstalálkozóján, amelyen a diplomácia kapcsolatok felvételének harmincadik évfordulójáról emlékeztek meg Peking és az öt volt szovjet tagköztársaság között, Hszi január 25-én azt mondta, hogy a pénzeszközöket „az emberek megélhetését érintő projektekre” fogják költeni.

A kínai vezető ígéretet tett arra is, hogy idén ötvenmillió adag Covid–19-vakcinát biztosít az öt országból álló csoportnak, és hozzátette, hogy Peking átadhatja az oltóanyaggyártó technológiát is.

Az átoltottság Közép-Ázsiában alacsony maradt az elérhető készletek hiánya, valamint a lakosság vakcinatétovázása miatt. A Világbank felszólította a térség kormányait, hogy javítsanak az emberek tájékoztatásán, és bátorítsák őket – különösen azokat, akik már korábban is betegek voltak – annak érdekében, hogy növelhessék az átoltottság szintjét.

Kína szorosabb kapcsolatokra törekszik a régióval, de óvatos, mivel Moszkva az egykori szovjet köztársaságokat befolyási övezetének tekinti.

Azzal is vádolják Pekinget, hogy a vakcinadiplomácia révén igyekszik elmélyíteni a kapcsolatait szerte a világon, és növelni geopolitikai befolyását.

A kínai kormány, amely több millió adag Covid–19-vakcinát exportál főként fejlődő országokba, többször is tagadta, hogy diplomáciai előnyszerzésre használná fel az oltóanyagot.

Egyes országok visszautasították a Sinovac és a Sinopharm által gyártott kínai vakcinákat, mondván, hogy nincs elegendő információ a hatékonyságukról.

Kötelező oltás és vakcinalottó: járványkezelés Ausztriában
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:04:08 0:00
Készült a Hszinhua, a KazTAG és a Tengrinews tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG