Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Sulyok Tamás válaszolt Karsai Dániel kegyelmi kérvényére


Karsai Dániel
Karsai Dániel

Minden szimpátiája ellenére ügyvéd úr kéréseit a köztársasági elnök nem tudja teljesíteni – olvasható a Sándor-palota Karsai Dánielnek írt levelében. Sulyok Tamás nemrég személyesen látogatta meg a gyógyíthatatlan betegségben szenvedő alkotmányjogászt, akkor ígérte meg, hogy foglalkozik a kérvényével.

Sulyok Tamás köztársasági elnök pénteken írásban reagált a megkeresésére – számolt be róla Karsai Dániel a Facebook-oldalán.

Azt kérte az államfőtől, hogy nyilvánosan nyilatkozzon arról, hogy kegyelemben részesíti az embertelen szenvedésnek kitett halálos betegek életvégi döntéseinek végrehajtásában segédkezőket.

A Sándor-palota álláspontja szerint a kérés teljesítése túlmutatna a köztársasági elnöki feladat- és hatásköreinek keretein.

Korábbi cikkünk a témában: Felkereste Sulyok Tamás államfő Karsai Dánielt, és mérlegeli a kérvényét

„A javaslat (…) áttörné a kegyelmi jog kivételességét, utólagosságát és egyedi jellegét is, hiszen az ügyek meghatározott körére általánosan és előzetesen, automatikusan tenne lehetővé egy kegyelmi ígérvényt, illetve az ahhoz vezető eljárást. Mindezek pedig épp a kegyelmi hatáskör lényegét írnák felül oly módon, hogy azzal végső soron a köztársasági elnök részben az Országgyűlésnek a büntetőpolitika kialakítására vonatkozó hatáskörét, részben a bíróság igazságszolgáltató tevékenységét venné át”olvasható a Sándor-palota főigazgatójának levelében.

Minden szimpátiája ellenére ügyvéd úr kéréseit a köztársasági elnök nem tudja teljesíteni – írták.

„Csak azt tudjuk megerősíteni, amit az önnel való személyes találkozón is kifejezésre juttatott, jelesül, hogy elnök úr – úgy is mint egykori kollégája – kiáll ön mellett, küzdelmét együttérzéssel nyomon követi, pályafutását és tenni akarását tiszteli és elismeri” – közölte a Sándor-palota.

Ehhez kapcsolódóan: Karsai Dániel: Amíg tudok kommunikálni, nem adom fel

Karsai Dániel a levélre reagálva azt írta: nagyra értékeli, hogy egy állami vezető érdemi választ adott, ugyanakkor nem ért egyet a köztársasági elnök álláspontjával, „de légből kapottnak nevezni nem lehet”.

Az alkotmányjogász szerint a kért nyilatkozat megtétele nem vonná el a kegyelem egyedi jellegét, hiszen ebben az esetben is minden ügyet önállóan kellene vizsgálni.

Úgy vélte, az Országgyűlés és a bíróságok hatáskörének elvonása sem megfelelő érv, ugyanis a köztársasági elnök megsemmisíthet Alaptörvénybe ütköző elítélést.

„Az, hogy az elnöki nyilatkozat esetlegesen arra biztathatna egyeseket, hogy segítsenek mások életének méltó befejezésében, nem hátrány, hanem előny. Ha esetleg így lenne, kevesebben kényszerülnének emberhez nem méltó módon befejezni életüket” – fogalmaz Karsai Dániel.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Sulyok Tamás köztársasági elnök május 22-én látogatta meg Karsai Dánielt, a gyógyíthatatlan ALS-betegségben szenvedő, 47 éves alkotmányjogászt, aki az eutanázia hazai legalizálásáért küzd. Az államfő akkor azt ígérte, hamarosan választ ad az alkotmányjogász kérvényére, hogy adjon kegyelmet a gyógyíthatatlan betegek öngyilkosságában közreműködőknek.

  • 16x9 Image

    Kertész Ádám

    Kertész Ádám a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének külsős újságíró munkatársa. Több mint húsz éve van a pályán, ezalatt számos szerkesztőségben dolgozott, egyebek mellett az InfoRádió, a Független Hírügynökség, a Kossuth rádió, a TV2, a Hír TV és több online hírportál munkatársa is volt.
    Vezetett rádióműsort, szerkesztett tévéműsort, tudósított, riportokat készített híradókba, hírműsorokba, cikkeket írt, hírt szerkesztett, a szakma szinte minden területén szerzett tapasztalatokat.

XS
SM
MD
LG