Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A választások miatt meghosszabbíthatják a hitelmoratóriumot


Kilakoltatnak egy családot Sárospatakon 2011. május 17-én
Kilakoltatnak egy családot Sárospatakon 2011. május 17-én

A lakáshitelek ötöde problémás, ezért valamilyen formában tovább maradhat a törlesztési moratórium. Egyre többen választják a magánegészségügyet, ahová Mészáros Lőrinc is befektetett. A Balaton már megtelt, alig lehet nyárra szállást foglalni. Ez a Szabad Európa heti gazdasági összefoglalója.

Nagyon sokan kivárnak a lakásvásárlással, mert arra számítanak, hogy lesznek olyanok, akik nem tudják a hitelüket fizetni, ezért kénytelenek lesznek eladni az otthonukat. A hiteltörlesztési moratórium június végéig tart, ezt követően fog kiderülni, hogy mennyi a problémás lakáskölcsön.

A GKI Gazdaságkutató Zrt. kutatása szerint a hitelmoratórium megszüntetése után a teljes lakossági hitelállomány 15-20 százaléka válhat problémássá – írta a Portfolio.hu.

A legkiszolgáltatottabb helyzetben a havi 150 ezer forint alatti jövedelemmel rendelkező háztartások vannak, a hitelmoratórium megszüntetése után a törlesztés jövedelmük 72 százalék feletti részét emésztené fel. A hitelmoratóriumban résztvevő háztartások 37 százalékának saját véleménye szerint romló, 44 százaléknak változatlan, 19 százalékának pedig javuló lesz a pénzügyi helyzete a következő évben.

A hitelmoratóriumot a koronavírus-járvány okozta gazdasági visszaesés mérséklése érdekében vezették be 2020-ban, és 2021. június 30-ig hosszabbították meg. A háztartási hitelállomány 57 százaléka volt moratóriumban 2020 végén.

A 24.hu szerint még nem tudni, mi lesz utána, mivel jövőre választások vannak, ezért politikai okból arra van a legnagyobb esély, hogy valamilyen formában vagy körben maradni fog a moratórium.

Már minden hatodik baba magánklinikán születik Budapesten

Nagy tempóban kezd felfutni a magánegészségügyi szektor. Tavaly az egészség- és önsegélyező pénztári költések közül a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint az előző évihez képest több mint 40 százalékkal emelkedtek a gyermekszüléshez kapcsolódó ellátások – írta az Azénpénzem.hu. Magánorvosi ellátásra és diagnosztikára mintegy 120 milliárd forintot költöttek a magyarok tavaly, ez nagy és növekvő összeg.

A FoglaljOrvost.hu statisztikája szerint a magánszülések száma évről évre növekszik, a tavalyi év pedig ebből a szempontból az eddigi legnagyobb elmozdulást mutatta. A három budapesti magánszülészeten 2020-ban több mint 2300 csecsemő jött világra. Budapesten minden hatodik újszülött magánklinikán sírt fel először.

Ráadásul az idei évtől hatályos, az állami és privát egészségügyet jelentősen megváltoztató egészségügyi szolgálati jogviszony, ezen belül is az orvosi másodállások, az összeférhetetlenségi szabályok, valamint a hálapénz kivezetése miatt szerinte még tovább tolódhat a budapesti szülész-nőgyógyász piac a privát irányába.

Minden jel arra utal, hogy jó üzletet kötött Mészáros Lőrinc, amikor beszállt a magánegészségügybe – írta az Mfor.hu. Nemcsak mintegy 82 millió forint osztalékhoz jutott, de az MKB által biztosított többmilliárdos bankkölcsön feltételezhetően a további növekedést és fejlesztést szolgálja majd, ami még jövedelmezőbbé teheti a két cég gazdálkodását. Még 2020. december 9-én történt, hogy két új társaságban szerzett magának tulajdonrészt Mészáros Lőrinc, így a Gyógyító Magyarok Kft.-ben és a Fájdalom-ambulancia Kft.-ben egyaránt 24,7-24,7 százalékos részesedéssel rendelkezik.

Az éves beszámoló szerint a Fájdalom-ambulancia Kft.-nél kiugró bővülés történt tavaly, előző évi árbevételüket ugyanis több mint az ötszörösére növelték: 363 millió után 1,8 milliárdot könyveltek el. A portál szerint a nagy növekedés egyik magyarázata a koronavírus-járvánnyal lehet összefüggésben, mivel COVID-19 szűrőállomást üzemeltet a cég. A Gyógyító Magyarok Kft. 2020-ban az előző évi dupláját könyvelhette el árbevételként, 256 millió forint után 551 milliót.

Alig lehet nyáron majd szállást foglalni

Már most alig találni szabad helyet, ha valaki az interneten nézegeti a szállásokat. Nyárra szinte már minden jobb szállást lefoglaltak a pihenni vágyók. Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója a Magyar Nemzetnek azt mondta, hogy hétről hétre nő az előfoglalások száma a vidéki szálláshelyeken, a nyári hónapokra már havonta csaknem egymillió vendégéjszakát lekötöttek.

Az adatok alapján a Balaton szálláshelyei a legnépszerűbbek, őket követi a Mátra-Bükk, Debrecen és térsége, illetve Budapest és környéke. Guller szerint a Balaton a nyári hónapokban megtelt, nincs szüksége reklámra, ugyanakkor a külföldiek elmaradása miatt Budapest helyzete még kevésbé lesz kedvező. Szerinte ezen segíthet, ha a magyar utazók a fővárosra is lehetséges úti célként tekintenek.

A világkereskedelem ötöde az interneten zajlik

A koronavírus-járvány hatására az online eladások aránya a teljes globális kiskereskedelmi forgalomban tavaly 19 százalékra emelkedett a 2019. évi 16 százalékról – közölték az ENSZ Kereskedelmi és Fejlesztési Konferenciáján. A jelentés szerint tavaly az e-kereskedelem aránya Dél-Koreában volt a legmagasabb, 25,9 százalék az egy évvel korábbi 20,8 százalék után.

Kínában az online kereskedelem aránya 24,9 százalék, Nagy-Britanniában 23,3 százalék, az Egyesült Államokban pedig 14 százalék volt 2020-ban. A bruttó eladott áru volumene alapján tavaly a listavezető a kínai Alibaba volt, amelyet az amerikai Amazon követett.

Készült a 24.hu, Azénpénzem.hu, mfor.hu és a Magyar Nemzet tudósításai alapján
  • 16x9 Image

    Wiedemann Tamás

    Wiedemann Tamás a Szabad Európa budapesti irodájának újságírója. 2007 óta ír gazdasági témájú cikkeket. Dolgozott a Magyar Hírlapnál, a Napi Gazdaságnál, a Magyar Nemzetnél és a G7-nél. 2009-ben a Robert Bosch Alapítvány és a Berliner Journalistenschule ösztöndíjasa volt Berlinben. 

XS
SM
MD
LG