Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Vámos György: Jelentős bevételnövekedés várható a boltokban a SZÉP-kártyás vásárlásokkal


Tojást vesz egy vásárló egy országos élelmiszerlánc boltjában Budapesten 2022. november 11-én
Tojást vesz egy vásárló egy országos élelmiszerlánc boltjában Budapesten 2022. november 11-én

Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint a vásárlók és az élelmiszerboltok jól járnak azzal, hogy augusztus 1-jétől hideg élelmiszert is lehet vásárolni SZÉP-kártyával. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége ugyanakkor komoly veszteséggel számol, lépéseket tervez, hogy megakadályozza. A cafeteriakeretre történő élelmiszer-vásárlás nem új, tavaly és korábban is volt, több ellenzéki párt kérte a visszaállítását.

„Ez egy lehetőség az élelmiszerboltoknak, minden vállalkozás szabadon dönt arról, hogy elfogad-e SZÉP-kártyát, vagy sem. Ennek van egy költsége, és át kell állítani a kártyaelfogadó terminálokat, de nyilván hozadéka is van. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján érzékelhető nagyságrendű bevételnövekedés várható a boltokban” – mondta a Szabad Európának Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a hétfői Kormányinfón jelentette be a döntést, és este már meg is jelent a Magyar Közlönyben a pontos szabályozás. E szerint augusztus 1-jétől az év végéig SZÉP-kártyával is lehet hideg élelmiszert vásárolni élelmiszerboltokban, de még a nemzeti dohányboltokat is belevették a rendeletbe, ott azonban csak üdítőitalt és ásványvizet lehet venni SZÉP-kártyával, a dohánytermékeket és a szeszes italokat kizárja a szabályozás.

Nem új lehetőség, hogy hideg élelmiszert is lehet vásárolni cafeteriakeretre, legutóbb tavaly február 1-jétől július 1-jéig volt rá lehetőség, akkor a Covid-járványra hivatkozva vezette be a kormány, korábban pedig az Erzsébet-utalványok esetében is volt ilyen döntés.

Ehhez kapcsolódóan: Árplafon jön a kkv-k áramszerződéseinél több szektorban, bővítik a SZÉP-kártyák felhasználhatóságát

Vámos György szerint mindenkinek jó

Vámos György szerint összességében ez jó a vásárlóknak, és a jelenlegi piaci helyzetben segíti azokat a boltokat, amelyek lehetővé teszik a SZÉP-kártyás fizetést. Arra számít, hogy a boltok többsége élni fog a lehetőséggel.

A kormány arról is döntött, hogy a munkáltatók kétszázezer forinttal megemelhetik a dolgozók SZÉP-kártya-keretét.

Nem lehet megmondani előre, hogy a vásárlók milyen mértékben fordítják majd nyaralásra, étteremre, belépőre vagy élelmiszerre cafeteriakeretüket, de az kedvező fejlemény, hogy a boltok számára az év legforgalmasabb időszaka, a karácsony előtti ünnepi bevásárlás is beleesik ebbe az időtartamba – mondta a OKSZ főtitkára.

Korábbi cikkünk a témában: Ne csodálkozzon senki, ha harminc százalékkal többe kerül idén a balatoni nyaralása

A KSH adatai szerint az élelmiszerüzletek forgalma a tavalyi év második felében és az idei első felében csökkent, mert a jelenlegi inflációs környezetben a vásárlók jobban megfontolják, miből mennyit vegyenek – közölte Vámos György.

A már elindult kötelező akciók és a júliustól induló központi árfigyelő oldal szerinte hozzájárul az infláció csökkenéséhez. A kötelező akció az alapvető élelmiszerek körében ír elő minimum tízszázalékos akciót termékcsoportonként az egymilliárd forintos éves árbevétel feletti boltoknak – emlékeztetett.

Hamarosan megjelenik az a kormányrendelet, amely felsorolja azt a több mint hatvan alapvető élelmiszert, amelyek árát a nagykereskedelmi láncoknak naponta le kell adniuk. Ezeket egy központi árfigyelő oldalon teszi közzé a Gazdasági Versenyhivatal, így a vásárlók tájékozódási lehetőséget kapnak a hat legnagyobb üzletlánc napi árairól – tette hozzá.

Ehhez kapcsolódóan: Megjelentek a részletek a júliusban induló online árfigyelő rendszerről

Minden ilyen rendszer az egész piacot húzza magával, azokat a boltokat is, amelyekre nem vonatkozik, mert ők is figyelni fogják, hogy a nagyobb láncokban milyenek az árak, és próbálnak azokhoz igazodni.

A vendéglátósok nem örülnek a SZÉP-kártya kiterjesztésének

Az új SZÉP-kártyás szabályozás a nyári főszezon idején mindenképp veszteséget jelentene az ágazatnak, ezért változtatást kérnek – mondta a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke az InfoRádiónak.

A kétszázezer forinttal megemelhető keretnek örülnek, de attól tartanak, hogy nem náluk fogják elkölteni az emberek, hanem az élelmiszerboltokban.

„Bár a tényleges hatást előre nem tudjuk kiszámolni, az biztos, hogy a belföldi szállásforgalomban akár 25 százalékos veszteséget is okozhat a SZÉP-kártyás fizetés kiterjesztése” – nyilatkozta Flesch Tamás az InfoRádiónak.

Azt szeretnék elérni, hogy csak szeptembertől vezessék be, ne augusztustól, hogy a nyári főszezont ne befolyásolja a lehetőség, mert sokan csak az utolsó pillanatban foglalnak szállást.

Az MSZP egyébként már 2021-ben nyújtott be olyan törvényjavaslatot, hogy hideg élelmiszerekre is lehessen költeni a SZÉP-kártyán lévő összeget, a Jobbik pedig tavaly januárban javasolta a kormánynak, hogy ismét tegyék lehetővé ezt a lehetőséget.

  • 16x9 Image

    Kertész Ádám

    Kertész Ádám a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének külsős újságíró munkatársa. Több mint húsz éve van a pályán, ezalatt számos szerkesztőségben dolgozott, egyebek mellett az InfoRádió, a Független Hírügynökség, a Kossuth rádió, a TV2, a Hír TV és több online hírportál munkatársa is volt.
    Vezetett rádióműsort, szerkesztett tévéműsort, tudósított, riportokat készített híradókba, hírműsorokba, cikkeket írt, hírt szerkesztett, a szakma szinte minden területén szerzett tapasztalatokat.

XS
SM
MD
LG