Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Varacskosdisznó látható a legrégebbi állatot ábrázoló festményen


Az AFP által közreadott fotó az indonéziai Celebeszen talált rajzról
Az AFP által közreadott fotó az indonéziai Celebeszen talált rajzról

Régészek egy csoportja azt állítja, hogy Indonéziában egy barlang falán felfedezték a világ legrégebbi, állatot ábrázoló rajzát, amely 45 500 évvel ezelőtt készülhetett. Az életnagyságú képen a celebeszi varacskosdisznó látható.

A Science Advances folyóiratban január 13-án közzétett jelentés szerint a disznó képét Celebesz (vagy más néven Szulavézi) szigetének egy távoli völgyében találták meg.

A rajz a legkorábbi bizonyíték arra, hogy a régiót már akkor is emberek lakták.

„Az ott élők, akik a rajzot készítették, teljesen modernek voltak, éppen olyanok, mint mi, minden kapacitásuk és eszközük megvolt arra, hogy azt fessenek, amit csak akarnak" - mondta Maxime Aubert, az ausztrál Griffith Egyetem munkatársa, a jelentés egyik társszerzője.

A varacskosdisznó két másik disznó harcát figyeli

A celebeszi varacskosdisznó egy történet szereplője lehet, amelyet sötétvörös és okker pigmentek felhasználásával, feltételezhetően egy homo sapiens festett.

Két kéznyomat látható az állat felett, amely mintha két másik disznóval nézne szembe - utóbbiak ábrázolása csak részben maradt fenn.

„Úgy tűnik, hogy a disznó két másik varacskosdisznó harcát vagy társadalmi érintkezését figyeli meg" - írja Adam Brumm társszerző.

Van ennél régebbi emberi rajz

A festmény nem a legrégebbi ember által készített műalkotás.

Úgy vélik, hogy egy 73 ezer évvel ezelőtt Dél-Afrikában található kettős keresztet ábrázoló rajz a legrégebbi ismert alkotás.

Készült az AFP és a National Geographic tudósításai alapján.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG