Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Varacskosdisznó látható a legrégebbi állatot ábrázoló festményen


Az AFP által közreadott fotó az indonéziai Celebeszen talált rajzról

Régészek egy csoportja azt állítja, hogy Indonéziában egy barlang falán felfedezték a világ legrégebbi, állatot ábrázoló rajzát, amely 45 500 évvel ezelőtt készülhetett. Az életnagyságú képen a celebeszi varacskosdisznó látható.

A Science Advances folyóiratban január 13-án közzétett jelentés szerint a disznó képét Celebesz (vagy más néven Szulavézi) szigetének egy távoli völgyében találták meg.

A rajz a legkorábbi bizonyíték arra, hogy a régiót már akkor is emberek lakták.

„Az ott élők, akik a rajzot készítették, teljesen modernek voltak, éppen olyanok, mint mi, minden kapacitásuk és eszközük megvolt arra, hogy azt fessenek, amit csak akarnak" - mondta Maxime Aubert, az ausztrál Griffith Egyetem munkatársa, a jelentés egyik társszerzője.

A varacskosdisznó két másik disznó harcát figyeli

A celebeszi varacskosdisznó egy történet szereplője lehet, amelyet sötétvörös és okker pigmentek felhasználásával, feltételezhetően egy homo sapiens festett.

Két kéznyomat látható az állat felett, amely mintha két másik disznóval nézne szembe - utóbbiak ábrázolása csak részben maradt fenn.

„Úgy tűnik, hogy a disznó két másik varacskosdisznó harcát vagy társadalmi érintkezését figyeli meg" - írja Adam Brumm társszerző.

Van ennél régebbi emberi rajz

A festmény nem a legrégebbi ember által készített műalkotás.

Úgy vélik, hogy egy 73 ezer évvel ezelőtt Dél-Afrikában található kettős keresztet ábrázoló rajz a legrégebbi ismert alkotás.

Készült az AFP és a National Geographic tudósításai alapján.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG