Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Várhatóan megerősítik és korszerűsítik nukleáris arzenáljukat a globális hatalmak


 Pakisztáni atomrakéta-kísérlet 2007. december 11-én, a helyszín ismeretlen
Pakisztáni atomrakéta-kísérlet 2007. december 11-én, a helyszín ismeretlen

A kilenc atomhatalom, köztük az Egyesült Államok és Oroszország valószínűleg bővíteni és modernizálni fogja robbanófej-arzenálját, és a következő évtizedben többet fog beszélni róla, ami aggasztó tendencia – állapítja meg legutóbbi éves tanulmányában egy befolyásos agytröszt.

A Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI) június 13-án, 2022-re vonatkozó éves jelentésében közölte, hogy a nukleáris robbanófejek számának tavalyi csekély csökkenése ellenére az arzenál a következő tíz évben várhatóan növekedni fog.

„A kilenc atomhatalom – az Egyesült Államok, Oroszország, az Egyesült Királyság, Franciaország, Kína, India, Pakisztán, Izrael és Észak-Korea – folytatja nukleáris arzenáljának korszerűsítését, és bár az atomfegyverek összszáma kissé csökkent 2021 januárja és 2022 januárja között, valószínűleg növekedni fog a következő évtizedben” – mondta a SIPRI.

„Egyértelmű jelek mutatnak arra, hogy vége a globális nukleáris fegyvertárnak a hidegháború vége óta jellemző csökkentésnek” – mondta Hans M. Kristensen, a SIPRI tömegpusztító fegyverek programjának munkatársa, az Amerikai Tudósok Szövetsége (FAS) nukleáris információs projektjének igazgatója.

Aggasztó tendencia

Wilfred Wan, a SIPRI tömegpusztító fegyverek programjának igazgatója szerint „minden nukleáris fegyverrel bíró ország növeli vagy korszerűsíti arzenálját, a legtöbbjük élesíti atomretorikáját és a nukleáris fegyverek szerepét katonai stratégiájában”.

„Ez nagyon aggasztó tendencia” – tette hozzá.

A SIPRI becslése szerint az atomhatalmak összesen 12.705 robbanófejjel rendelkeztek 2022 elején, ezekből mintegy 9440 állt készen bevetésre.

A legtöbb az Egyesült Államoké és Oroszországé

Becslések szerint 3732 robbanófejet telepítettek rakétákra és repülőgépekre, ezekből körülbelül kétezret tartottak fokozott harckészültségben – ezek szinte mindegyike Oroszországé vagy az Egyesült Államoké.

Az amerikai és orosz robbanófejkészletek 2021-ben tovább csökkentek, de a SIPRI ehhez hozzátette, hogy ez elsősorban a katonai szolgálatból az elmúlt években kivont robbanófejek szétszerelésének tudható be.

A két hatalom birtokában van az összes nukleáris fegyver kilencven százaléka közölte a SIPRI.

2022 januárjában az Egyesült Államok 1744 robbanófejet telepített 5428-as készletéből – tette hozzá –, míg Oroszország 1588-at az összesen 5977-ből.

A másik hét, atomfegyverrel rendelkező állam vagy fejleszt, illetve telepít már új fegyverrendszereket, vagy pedig bejelentette erre vonatkozó szándékát, közülük Kína nukleáris arzenáljának jelentős bővítését végzi.

A SIPRI szerint a két elkeseredetten rivális szomszédos országnak, Pakisztánnak (165) és Indiának (160) hasonló méretű az arzenálja.

XS
SM
MD
LG