Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Érvényét veszítheti a védettségi igazolvány a második oltás beadatása nélkül


Egy látogató védettségi igazolványát ellenőrzik a fővárosi Széchenyi fürdő bejáratánál, 2021. május 1-jén
Egy látogató védettségi igazolványát ellenőrzik a fővárosi Széchenyi fürdő bejáratánál, 2021. május 1-jén

Azoknak, akik nem védettek, augusztusig biztosan fennmaradnak a járványügyi korlátozások. A kormány előtt van egy előterjesztés, amely szerint a védettségi igazolás érvényét veszti annál, aki nem adatja be magának a második oltást. A jövő héten 130-140 ezer adag Pfizer- és 30-40 ezer Moderna-vakcina érkezése várható.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón beszélt arról, hogy augusztusig bizonyosan kell majd védettségi igazolvány bizonyos szolgáltatások igénybevételéhez. Jelenleg például szállodába, színházba, moziba fesztiválokra, sporteseményekre, fürdőbe, az éttermek belső tereibe csak ilyen igazolvánnyal rendelkezők mehetnek.

Továbbra sem kötelező

Gulyás Gergely beszélt arról is, hogy a kormány előtt van egy előterjesztés, amely szerint érvényét veszítené a védettségi igazolás azoknál, akik nem adatják be maguknak a második oltást. Magyarországon az egylövéses Janssenen kívül csak két oltásból álló koronavírus elleni vakcinákat használnak. Korábban több szakértő is elmondta, hogy a kívánt védettség csak mindkét oltás beadásával érhető el.

A miniszter közölte, hogy a kormány továbbra sem teszi kötelezővé a koronavírus elleni oltást, az regisztráció-alapú marad. A jövő héten 130-140 ezer adag Pfizer- és 30-40 ezer Moderna-vakcina érkezése várható. Pfizerből jelenleg van ugyan 330 ezer, de azt a 16-18 évesek oltására és második oltásra tették félre. Jelenleg online AstraZeneca-, Sinopharm- és Szputnyik-vakcinára lehet az oltásra regisztráltaknak időpontot foglalni, a miniszter szerint azt, aki ezt megteszi, néhány nap alatt beoltják.

Gulyás beszélt arról is, hogy Magyarországon is folyamatosan vizsgálják a vakcinák hatékonyságát, például a Semmelweis Egyetem is. Szerinte üzleti érdekek állnak az egyes oltások kritikáinak hátterében. A miniszter ismét a Szputnyikot emelte ki, és cáfolta, hogy kellene harmadik oltás a kínai Sinopharm esetében.

A kormányinfó után az operatív törzs tájékoztatóján bejelentették, hogy a jövő héten már a háziorvosok is olthatnak az egylövéses Janssen-vakcinával, amit most elsősorban a honvédségi oltóbuszokon használnak.

Egyelőre nem fogadják el a külföldi oltási igazolást

A kérdések között elhangzott, hogy Magyarország miért nem ismeri el a külföldön beadott oltást. Gulyás Gergely ezt azzal indokolta, hogy jelenleg nincs egységesség ezen a területen, de annak az országnak az esetében, amelyikkel megkötik a kétoldalú megállapodást, elfogadják a külföldi oltási igazolást. Azt mondta, hogy sok országgal tárgyalnak, mindenkivel, aki nyitott erre, és az összes nyaralási célpontnak számító országgal szeretnének megállapodni a védettségi igazolás elfogadásáról.

Védettségi igazolást Magyarországon azok kaphatnak, akiket itt oltanak be. Miután megnyílik a lehetőség az oltásra az itt állandó lakhellyel rendelkező külföldiek számára is, ők is kaphatnak védettségi igazolást.

A miniszter szerint nincs összefüggés a terasznyitás és a között, hogy emelkedett a vírus örökítőanyagának koncentrációja Budapesten a szennyvízben. A vakcinaregisztrációs weboldal múlt heti lefagyásáról, amit a kormány nem a Pfizer iránti érdeklődéssel, hanem terheléses támadással magyarázott, Gulyás Gergely azt mondta, hogy azt a rendőrség vizsgálja.

XS
SM
MD
LG