Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Vége a makói hagymának, gyakorlatilag megszűnt a hazai hagymatermesztés


„Magyar termék” feliratú, nemzeti színű címke egy hagyma csomagolásán a hazai előállítású termékek népszerűsítését célzó Válaszd a hazait! kampányról tartott sajtótájékoztatón Budapesten, 2020. szeptember 3-án.
„Magyar termék” feliratú, nemzeti színű címke egy hagyma csomagolásán a hazai előállítású termékek népszerűsítését célzó Válaszd a hazait! kampányról tartott sajtótájékoztatón Budapesten, 2020. szeptember 3-án.

Az elmúlt húsz évben fokozatosan csökkent a vöröshagyma hazai termőterülete, az idén gyakorlatilag megszűnt a magyar hagymatermesztés. Az aszály azoknak a gazdálkodóknak a termését is elvitte nagy részben, akik a végsőkig kitartottak.

Fekete János, az Országos Hagyma Terméktanács elnöke a Magyar Nemzetnek beszélt arról, hogy a makói vöröshagyma-termesztés egyre kevésbé tudja felvenni a versenyt, az olasz, a spanyol és a német versenytársak hatékonyabb módszereivel.

Példaként az olaszokat említette a szakember, akik, mint mondta, élen járnak a hagymatermesztésben, a vízgazdálkodásuk, a termesztéstechnológiájuk és a tárolásuk is professzionális szintre került az elmúlt években.

Míg a hazai körülmények között a magról vetett hagyma hektáronként 250-300 mázsás termést hoz, az öntözött körülmények között termesztett olasz hagyma akár a hétszáz-nyolcszáz mázsás hozamot is elérheti.

Míg húsz éve Makó térségében 1500–2000 hektáron foglalkoztak hagymatermesztéssel, az idén húsz-harminc hektárra szűkült ez a terület.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG