Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Végéhez közelít a McDonald’s-korszak Oroszországban, eladják az éttermeket


Így álltak sorban a moszkvaiak a Puskin téri első McDonald’s megnyitására várva 1990. január 31-én
Így álltak sorban a moszkvaiak a Puskin téri első McDonald’s megnyitására várva 1990. január 31-én

A McDonald’s több mint harminc év után megkezdte oroszországi éttermeinek értékesítését.

A chicagói burgeróriás közölte, hogy licensztulajdonosa, Alekszander Govor, aki huszonöt éttermet üzemeltet Szibériában, beleegyezett abba, hogy megvásárolja a McDonald’s 850 orosz éttermét, és új néven üzemelteti azokat. A McDonald’s nem hozta nyilvánosságra az eladási árat.

A McDonald’s ott volt az első nyugati gyorséttermi márkák között, amelyek 1990-ben beléptek Oroszországba. Nagy, csillogó üzlete a moszkvai Puskin tér közelében az optimizmus új korszakát jelezte a hidegháború után.

Ám a McDonald’s márciusban ideiglenesen bezárta oroszországi telephelyeit Oroszország ukrajnai inváziója miatt. A döntés a cégnek havi 55 millió dollárjába került. Hétfőn a McDonald’s bejelentette, hogy eladja ezeket az üzleteket, és elhagyja Oroszországot.

Az adásvételi szerződés a hatóság jóváhagyására vár, várhatóan néhány héten belül lezárul az ügy – közölte a McDonald’s.

Nem csapja be maga után az ajtót

A 2015 óta licensztulajdonos Govor beleegyezett abba is, hogy legalább két évig megtartja a McDonald’s 62.000 orosz alkalmazottját, a korábbival azonos feltételekkel. Govor abba is belement, hogy a tranzakció lezárásáig állja a McDonald’s alkalmazottainak fizetését.

A McDonald’s nyitva hagyta annak a lehetőségét, hogy egy nap visszatérhet Oroszországba.

„Képtelenség megjósolni, hogy mit hoz a jövő, de úgy döntöttem, üzenetemet ugyanazzal a szellemiséggel fejezem be, mint amivel a McDonald’s Oroszországba is eljutott: reménnyel – írta Chris Kempczinski vezérigazgató hétfőn az alkalmazottaknak küldött levelében. – Ezért ne fejezzük be azzal, hogy »isten veled«. Ehelyett mondjuk úgy, ahogy az oroszok teszik: Míg újra nem találkozunk.”

Készült az AP beszámolójának felhasználásával.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG