Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Putyin is szankciókra készül


A háború miatt szigorított nyugati gazdasági szankciók nyomában az orosz gazdaság zsugorodása és infláció jár. 2022. április 22.
A háború miatt szigorított nyugati gazdasági szankciók nyomában az orosz gazdaság zsugorodása és infláció jár. 2022. április 22.

Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden arra figyelmeztette a Nyugatot, hogy felmondhatja az exportot és a megállapodásokat. Ez volna a Kreml eddigi legkeményebb válasza az Egyesült Államoknak és szövetségeseinek az ukrajnai orosz invázió miatt bevezetett szankcióira.

Putyin, aki 1999 óta vezeti Oroszországot, kedden aláírt egy átfogó rendeletet, amely megtiltja a termékek és nyersanyagok exportját olyan személyeknek és szervezeteknek, akik egy szankciós listán szerepelnek. Ennek összeállítására tíz napot kapott tőle a kormány.

A közzétételével hatályba lépő rendelet hatalmat ad Moszkvának arra, hogy káoszt idézzen elő a piacokon, mivel bármikor leállíthatja az exportot vagy felbonthatja az általa szankcionált szervezetekkel vagy magánszemélyekkel kötött szerződéseket.

Az orosz kormánynak tíz napja van arra, hogy összeállítsa a listákat azokról, akiket a már korábban bejelentett nyugati politikusokon túl szankcionálni fog.

Szemet szemért

Putyin a rendeletet kifejezetten válaszként fogalmazta meg arra, amit az Egyesült Államok és szövetségesei törvénytelen akcióinak minősített, és amelyek célja szerinte „az Orosz Föderáció, az Orosz Föderáció állampolgárai és orosz jogi személyek megfosztása tulajdonjoguktól vagy tulajdonjoguk korlátozása” volt.

A rendelet „egyes külföldi államok és nemzetközi szervezetek barátságtalan lépései kapcsán különleges megtorló gazdasági intézkedéseket” határoz meg.

Oroszország február 24-i ukrajnai inváziója arra késztette az Egyesült Államokat és szövetségeseit, hogy a modern történelem legsúlyosabb szankcióit vezessék be Oroszországgal és Moszkva üzleti elitjével szemben. Ezt Putyin gazdasági háborúnak minősítette.

A Nyugat kísérlete Oroszország – a világ egyik legnagyobb természetierőforrás-termelője – gazdasági elszigetelésére ismeretlen vizekre hajtotta a világgazdaságot, égbe szökő árakkal és élelmiszerhiány fenyegetésével.

Gazdasági háború

A 69 éves Putyin többször is arra figyelmeztetett, hogy Moszkva a szemet szemért elv alapján fog válaszolni, bár keddig a Kreml legkeményebb gazdasági válasza Lengyelország és Bulgária gázellátásának leállítása és új fizetési rendszer követelése volt az európai gázvásárlóktól.

A keddi rendelet megtiltja a termékek és nyersanyagok exportját olyan személyeknek és szervezeteknek, akiket és amelyeket a Kreml szankcionál. Tilos minden tranzakció ilyen személyekkel vagy szervezetekkel – még az érvényben lévő szerződések alapján is.

Putyin megbízta a kormányt, hogy állítsa össze a szankcionálandó külföldi magánszemélyek és cégek listáját, és határozzon meg „további kritériumokat más olyan tranzakciókhoz, amelyekre korlátozások vonatkozhatnak.

Elindult az orosz vagyon átruházása

„Ez egy keretrendelet” – mondja Tatiana Stanovaya, a Carnegie Moscow Center tudósa és az R.Politik politikai elemzőcég alapítója.

„Most az összes konkrét listát a kormánynak kell kidolgoznia. Ez a fő dolog, és ki kell várnunk.”

Amióta a Nyugat szankciókat vezetett be Oroszországgal szemben, az 1800 milliárd dolláros gazdaság a legnagyobb zsugorodás felé tart a Szovjetunió 1991-es felbomlása utáni évek óta, megugró infláció közepette.

Megkezdődött az orosz vagyon jelentős átruházása – miután az orosz állam még nagyobb befolyásra tesz szert a gazdaság felett, számos nagy nyugati befektető, köztük a BP és a Shell energiaóriás kiszáll, az oligarchák pedig megpróbálják átrendezni üzleti birodalmukat.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG