Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Vészfékkel szabályozná az EU az ukrán cukor- és tojásbehozatalt


Az ukrán gabonaexportnak szentelt konferencia Kijevben 2023 novemberében
Az ukrán gabonaexportnak szentelt konferencia Kijevben 2023 novemberében

Az Ukrajnának és Moldovának nyújtott vám- és kvótamentes piaci hozzáférés meghosszabbítását javasolja újabb egy évvel június elejétől az Európai Bizottság, de a cukor-, a baromfi- és a tojásimportot egy mennyiségen túl egy vészfék meghúzásával akkor is vámokkal lehetne sújtani, ha csak egy tagországban alakulnak ki piaci zavarok.

Megújított formában és szigorúbb védőintézkedések bevezetése mellett idén júniustól, illetve júliustól újabb egy évvel meghosszabbítaná az Európai Bizottság az ukrán és a moldovai agrártermékek vám- és kvótamentes piacra jutásának lehetőségét az EU-ba. Az eredetileg 2022-ben, az orosz agresszióra válaszul egy évre bevezetett, majd tavaly meghosszabbított kereskedelmi liberalizáció így legalább 2025 nyaráig érvényben maradna.

A bizottság ugyanakkor – tekintettel egyes termékek rendkívüli mértékben megugrott behozatalára főleg Ukrajnából – két új védőintézkedés bevezetésére tett szerdán javaslatot, amelyek garanciát nyújtanának arra, hogy a cukor, a baromfi és a tojás behozatala a 2022-ben és 2023-ban importált mennyiségek átlagán maradna.

A szerdán bemutatott javaslat egyrészt gyorsított eljárásban, tagállami notifikáció és bizottsági értékelés mellett, összesen 21 napon belül lehetővé tenné piacvédelmi intézkedések bevezetését a tagállamokban, amennyiben az Ukrajnából és Moldovából származó agrártermékek exportja piaci zavarokat idézne elő. Egy másik intézkedés pedig egy bizonyos mennyiség felett automatikusan visszaállítaná a vámokat az Ukrajnából behozott cukor, baromfi és tojás esetében.

Ehhez kapcsolódóan: Az orosz fenyegetés ellenére is fokozódik a fekete-tengeri ukrán gabonaszállítás

Újdonság, hogy a javaslat értelmében már akkor is meg lehetne húzni a vészféket, ha egyetlen vagy több tagállamban alakulnának ki piaci zavarok, és nem csupán az EU egészében. Ez szakértők szerint különösen jó hír Ukrajna szomszédainak, amelyek közül hárman – Magyarország, Lengyelország és Szlovákia – az uniós joggal dacolva egyoldalúan tiltják számos ukrán mezőgazdasági termék behozatalát. Az Európai Bizottság eddig nem hozott intézkedést a három tagállammal szemben, bár Margarítisz Szkínász bizottsági alelnök szerdai sajtótájékoztatóján figyelmeztette a trió tagjait, hogy a testület fenntartja magának a jogot a közbeavatkozásra, többek között kötelezettségszegési eljárás megindítására.

Az ugyanakkor továbbra sem világos, hogy mikor fogy el a bizottság türelme. A Szabad Európának korábban EU-tisztviselők azt mondták, hogy az EU–ukrán cselekvési terv keretében bevezetett engedélyezési rendszer bulgáriai és romániai működésének sikerétől függően hozhatják meg a következő döntést.

Uniós tisztviselők szerint 2022 és 2023 között az EU-ba irányuló ukrán baromfiexport ötven százalékkal, a tojáskivitel 130 százalékkal, a cukorexport pedig ezer százalékkal nőt a háború előtti szinthez képest. Ez eddig azért nem okozott komolyabb piaci zavarokat, mert különböző okokból, főleg a madárinfluenza miatt az EU-n belül is hiány alakult ki ezekből. Idén ugyanakkor minden jel szerint mind a három szóban forgó ágazatban bővül a termelés, így a védőintézkedések kiterjesztése megelőző lépésnek minősül.

  • 16x9 Image

    Gyévai Zoltán

    Gyévai Zoltán a Szabad Európa brüsszeli munkatársa. Több mint harminc éve újságíró, ebből 25 évet Brüsszelben dolgozott tudósítóként. Pályáját az Esti Hírlapnál kezdte, majd a Köztársaság című hetilap és a Magyar Hírlap külpolitikai rovatának tagja volt. Ez utóbbit és a Figyelőt az EU központjából tudósította éveken keresztül. A BruxInfo brüsszeli uniós hírportál alapítója és főszerkesztője. Másfél évtizeden át az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorának állandó uniós szakértője.

XS
SM
MD
LG