Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Veszprémben már a járóbeteg-ellátást is korlátozták


A veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház értesítése arról, hogy nem tudják már ellátni a járóbetegeiket sem élőben, kizárólag a sürgős esetekkel tudnak foglalkozni
A veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház értesítése arról, hogy nem tudják már ellátni a járóbetegeiket sem élőben, kizárólag a sürgős esetekkel tudnak foglalkozni

Orbán Viktor pénteken bejelentette a közrádióban, hogy „jól állja a sarat” a magyar egészségügy. Kunetz Zsombor szakorvos erre kiposztolta, hogy Veszprémben már a szakrendeléseket is korlátozták. Szünetel többek között a gyermekneurológia, a gyermekepilepszia, a kardiológia, a gasztroenterológia és szerinte a rákos betegek megfelelő gondozása is.

„A magyar egészségügyi kapacitás jól állja a sarat” – jelentette be Orbán Viktor pénteki közrádiós tájékoztatójában. Hasonlókat korában is mondott, például a járvány harmadik csúcsának közepén bejelentette, hogy duplaannyi koronavírusos beteget is elbírna a magyar egészségügy.

A mostani bejelentésre jegyezte meg Kunetz Zsombor szakorvos, hogy a veszprémi kórház közben már a járóbetegek ellátását sem tudja élőben vállalni, a többséget ezentúl telefonon keresztül gyógyítják.

A veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház november 26-án, vasárnap jelentette be honlapján a betegeknek, hogy másnaptól már ne jöjjenek szakrendelésre, csak az akut eseteket tudják ellátni. Indoklásképp a koronavírusos betegek nagy számát hozták fel.

Kunetz szerint így korlátozva működik többek között a gyermekneurológia, a gyermekepilepszia, a kardiológia és a gasztroenterológia. Szerinte a rákos betegek ellátása sem lehet optimális szakorvosi vizsgálatok, diagnosztikai gépek és labor használata nélkül.

A veszprémi Csolnoky Ferenc kórház januári képükön
A veszprémi Csolnoky Ferenc kórház januári képükön

A kormány bejelentései szerint egyébként az eddigi hullámokat is – ahogy fogalmazott – állig felfegyverkezve várta”, többek közt okosan”, „átgondoltan”, kiválóan működő egészségüggyel.

Viszont az eredmény nem kifejezetten ezt igazolta: lakosságarányosan az egész világon az egyik legrosszabb halálozási és kórházba kerülési arányokkal vészelte át az ország a járvány eddigi hullámait.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG