Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Vilmos: Nem vagyunk rasszisták


Harry herceg (b) és bátyja, Vilmos cambridge-i herceg, 2018-ban.
Harry herceg (b) és bátyja, Vilmos cambridge-i herceg, 2018-ban.

Vilmos herceg csütörtökön azt mondta, hogy a brit királyi család tagjai nem rasszisták. Előzőleg öccse felesége, Meghan arról beszélt, hogy a család egyik meg nem nevezett tagja azt kérdezte, mennyire lehet majd sötét a kisfiuk, Archie bőre.

A 39 éves Meghan és 36 éves férje, Harry egykori herceg talán a leghíresebb amerikai beszélgetősműsor-vezetőnek Oprah Winfrey-nek adtak nagy port kavaró interjút nemrég Az interjút vasárnap adták le, és rögtön olyan mély válságba taszította a brit királyi családot, mint mikor Diana hercegnő, Vilmos és Harry édesanyja szenvedett halálos balesetet 1997-ben.

Egy kelet-londoni iskolában tett látogatásán Vilmos azt mondta, hogy azóta nem beszélt az öccsével, mióta az interjút három napja leadták. "Még nem beszéltem vele, de fogok" – fogalmazott a 38 éves Vilmos. Arra a riporteri kérdésre, hogy a királyi család rasszista-e, Vilmos így válaszolt: "Nagyon nem vagyunk rasszista család."

Harry és Meghan csaknem három éve házasodtak össze, sztárokkal teli esküvőt tartottak a windsori kastélyban. Most a kétórás show-ban Meghan azt mesélte Oprah-nak, hogy a királyi család nem törődött vele, amikor komoly öngyilkos gondolatai miatt segítséget kért tőlük. Harry arról beszélt, hogy az édesapja, a trónörökös Károly herceg cserben hagyta és úgy érezte, hogy csapdába esett.

Kár a monarchiának

Kedden a Buckingham-palota nyilatkozatot adott ki a 94 éves Erzsébet királynő, a hercegek nagyanyja nevében. Ebben az uralkodó azt közölte, hogy a családot nagyon elszomorította, hogy mekkora kihívást jelentett a párnak az utóbbi néhány év.

De a címlapok a pár azon a vádjával vannak tele, hogy a királyi családból valaki rasszista megjegyzést tett. Ez pedig hosszú távú károkat okozhatott az ezeréves monarchiának.

Ki mondta?

Meghan, akinek az édesanyja afroamerikai, édesapja pedig fehér, azt mondta, hogy amikor terhes volt Archie-val, a királyi családból"aggódtak és beszélgettek arról, hogy mennyire lehet majd sötét [a születendő gyerek] bőrének színe".

Sem ő, sem Harry nem árulta el, hogy kitől származott a megjegyzés. Csak annyi derült ki, hogy nem a királynő és nem is a 99 éves férje, Fülöp volt az. Fülöp herceg egyébként már három hete kórházban volt, amikor a válság kirobbant.

"Azt a beszélgetést soha nem osztom meg" – mondta Harry az interjúban. "De akkor ez ott kínos volt. Kissé sokkolt."

Családi ügy

A királynőtől származó nyilatkozatban a palota kiemeli: a felvetett problémák aggasztók, különös tekintettel a faji kérdésre és komolyan kezelik őket. De rámutatott arra, hogy "egyes visszaemlékezések egymástól eltérők lehetnek." A királyi család szerint ez családi ügy és ennek megfelelően kell kezelni.

Az interjúban Harry azt sem rejtette véka alá, hogy mennyire eltávolodott családja többi tagjától. Azt mondta, hogy az apja már nem fogadja a telefonhívásait és Vilmossal is megnőtt a "távolság" köztük.

"Még sokáig beszélhetünk erről... ahogy korábban mondtam, tudod, nagyon szeretem Vilmost, ő a bátyám. Együtt mentünk át a poklokon és közösek az élményeink" - mondta. "De különböző utakon járunk."

Megosztotta a briteket

Az interjú, melyet Nagy-Britanniában 12,4 millióan, az Egyesült Államokban pedig 17,1 millióan néztek, megosztotta a brit közönséget.

Néhányan úgy vélik, hogy megmutatta, mennyire idejétmúlt és intoleráns a királyság intézménye. Míg mások szerint indoklatlanul besározta a régi intézményt.

XS
SM
MD
LG