Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Visszatért a börtönbe Szaakasvili, ügyvédei az életéért aggódnak


Szaakasvili szabadon engedését követelik tüntetők 2021. október 3-án a rusztavi börtönnél
Szaakasvili szabadon engedését követelik tüntetők 2021. október 3-án a rusztavi börtönnél

Miheil Szaakasvili ügyvédei december 30-án aggodalmukat fejezték ki a volt georgiai elnök egészségi állapota miatt, miután védencüket az éjjel a gori katonai kórházból egy rusztavi börtönbe vitték.

„Nem tudom, mennyire extrém a helyzet az átszállítása után – mondta Nika Gvaramia védőügyvéd december 30-án újságíróknak. – Meg kell néznem, hogy életben van-e.

Gvaramia azt állította, hogy Szaakasvilit elrabolták, védőcsapatának és rokonainak pedig nincs információjuk az állapotáról.

A védőügyvédek abban bíztak, hogy december 30-án találkozhatnak Szaakasvilivel a 12. számú rusztavi börtönben.

A georgiai börtönszolgálat december 30-án megerősítette, hogy „az elítélt Miheil Szaakasvili a 12-es számú börtönben van”.

A kormányzó Georgiai Álom párt parlamenti képviselője, David Szergejenko újságíróknak azt mondta, hogy Szaakasvilit kiengedték a kórházból, miután az orvosok megállapították, hogy egészségi állapota stabilizálódott.

Elájult, amikor megtudta

Szaakasvili áthelyezését december 27-re tervezték, de elhalasztották, miután állítólag elájult, amikor közölték vele a parancsot. Nino Lomdzsarja georgiai jogi ombudsman egyik képviselője december 28-án meglátogatta Szaakasvilit a gori kórházban.

Az 54 éves Szaakasvilit október 1-jén vették őrizetbe, röviddel azután, hogy visszatért Grúziába önkéntes száműzetéséből. Most hatéves börtönbüntetését tölti, miután távollétében elítélték hivatali visszaélésért.

A szerinte politikai indíttatású ítélet elleni tiltakozásul indított ötvennapos éhségsztrájkja után, november 19-én szállították át a gori katonai kórházba.

Ő és támogatói arra panaszkodtak, hogy rosszul bántak vele és kínozták az őrizetben. December 18-án egy független orvoscsoport megvizsgálta, és úgy ítélte meg, hogy egészsége súlyosan megrendült „kínzás, rossz bánásmód, nem megfelelő orvosi ellátás és a hosszan tartó éhségsztrájk következtében”.

Az ukrán külügyminisztérium december 28-án felszólította a georgiai hatóságokat, hogy tisztelettel bánjanak az ukrán állampolgárságú Szaakasvilivel, hozzátéve, hogy további orvosi ellátásra van szüksége.

Szaakasvili 2004 és 2013 között volt Grúzia elnöke.

Készült az AFP beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG