Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb pusztító légicsapások veszélyére figyelmeztet az ukrán elnök


Páncélos az ukrajnai Bahmut közelében
Páncélos az ukrajnai Bahmut közelében

Volodimir Zelenszkij szerint a már most jelentősen megrongálódott infrastruktúra további pusztítása várható, Kijev főpolgármestere pedig felszólította az embereket, hogy készüljenek a legrosszabbra.

Az ukrán elnök szokásos esti videóüzenetében arról számolt be vasárnap, hogy Oroszország elsősorban az energetikai létesítmények elleni támadássorozat megismétlését készítheti elő erői összevonásával.

Mint mondta, több mint 4,5 millió ember jelenleg is áram nélkül van a korábbi csapások miatt, amivel Moszkva célja az emberek moráljának megtörése, a szenvedés fokozása.

Vitalij Klicsko kijevi polgármester ezt megelőzően kijelentette: nem zárható ki, hogy a főváros víz, áram és fűtés nélkül marad az infrastruktúra pusztítása miatt.

„Mindent megteszünk annak érdekében, hogy ezt elkerüljük, de legyünk őszinték, ellenségeink pedig mindent megtesznek azért, hogy a város fűtés, áram és vízellátás nélkül maradjon, vagyis hogy mind meghaljunk. Országunk és mindannyiunk jövője attól függ, hogy mennyire vagyunk felkészülve a különböző forgatókönyvekre” – szögezte le.

Ehhez kapcsolódóan: Miközben Oroszország az ukrán energiahálózatot célozza, önkéntesek kályhákat építenek

Az orosz hadsereg az utóbbi hetekben súlyos tüzérségi, rakéta- és dróntámadásokkal rombolta a kritikus infrastruktúrát Ukrajnában, a kormány jelentése szerint az energetikai létesítmények mintegy negyven százaléka megsemmisült, így komoly áramkimaradások vannak országszerte.

Emiatt például gördülő áramszünetekkel korlátozzák a lakosság fogyasztását a fővárosban és hat másik régióban – közölte az Ukrenergo állami energiaszolgáltató.

Kijevben nagyjából ezer úgynevezett fűtőpontot állítanak fel, de nem tudni, hogy ez elegendő lesz-e a hárommilliós város számára.

Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó azt írta Twitteren, hogy Ukrajna mindennek ellenére ki fog tartani, megerősítik a légvédelmet, megvédik az infrastruktúrát és optimalizálják az energiafogyasztást.

A Szabad Európa videója arról, hogy az ukrán tüzérek náluk is idősebb fegyverekkel harcolnak

Eközben az ukrán ellenoffenzíva tovább folyik az ország déli részében. A még orosz ellenőrzés alatt álló Herszon városban élők figyelmeztető üzeneteket kaptak a telefonjukra, amelyben felszólították őket, hogy mielőbb hagyják el a területet.

Az orosz inváziós erők által törvénytelenül beiktatott új vezetés már eddig is civilek tízezreit szállította el a városból a közelgő ukrán csapatok miatt.

Natalja Humenyuk, az ukrán déli katonai parancsnokság szóvivője hangsúlyozta, hogy az oroszok ezzel az evakuálással azt próbálják elhitetni, hogy távozóban vannak, miközben éppen beássák magukat.

„Vannak védelmi egységek, amelyek elég erőteljesen beásták magukat, komoly mennyiségű felszerelés maradt ott, lőállásokat állítottak fel” – mutatott rá.

Orosz hírügynökségek vasárnapi jelentése szerint az ukrán haderő ágyúzása következtében jelentősen megrongálódott az orosz kézen lévő Nova Kahovka gát a Dnyeper folyón. Ezt azonban bizonyítékokkal nem támasztották alá.

Készült az AP és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG