Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Vlagyimir Putyin kész atomfegyvert bevetni, ha veszélybe kerül országa szuverenitása


Vlagyimir Putyin az orosz fővárosban 2024. március 12-én
Vlagyimir Putyin az orosz fővárosban 2024. március 12-én

Oroszország készen áll nukleáris fegyverek használatára, amennyiben veszélybe kerül az állam léte, szuverenitása vagy függetlensége – figyelmeztetett a Kreml ura, egyúttal önmérsékletre szólítva fel az Egyesült Államokat.

Az orosz elnök az állami televíziónak adott friss interjúban olyan veterán politikusként írta le amerikai kollégáját, Joe Bident, aki teljességgel belátja a konfliktus eszkalációjának esetleges kockázatait, illetve úgy vélekedett, hogy a világ nem halad atomháború felé.

Ugyanakkor leszögezte, hogy az orosz nukleáris erők teljes készültségben vannak, „katonai és műszaki szempontból fel vagyunk készülve”.

Putyin hangsúlyozta, hogy az ország katonai doktrínájának értelmében készek atomfegyvert bevetni, ha veszélybe kerül az orosz állam léte, szuverenitása vagy függetlensége.

Ehhez kapcsolódóan: Szakértő: Szigorúbb nyugati szankciókra lenne szükség az ukrán háborús győzelem előmozdításához

Nem először beszélt erről, az utóbbi években, az ukrajnai invázió kezdete óta többször is volt példa hasonlóra. A legutóbbi nukleáris fenyegetőzés előző havi évértékelőjében hangzott el.

Arra a kérdésre, hogy fontolóra vették-e taktikai atomfegyverek használatát Ukrajnában, úgy válaszolt, hogy nincs rá szükség.

Fosztogatók, pszichésen zavart helyiek és közeledő oroszok – így élnek a lerombolt ukrán városban
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:48 0:00

Az elnök magabiztosnak mutatkozott azt illetően, hogy el fogják érni háborús céljaikat a megtámadott országban, és közölte, hogy Oroszországnak erős biztonsági garanciákra van szüksége a Nyugat részéről, nem csak olyan tűzszünetre, amely alatt az ellenség rendezheti a sorait, és újrafegyverkezhet.

Rámutatott, hogy az Oroszországot érő dróntámadások számának utóbbi napokban látható megugrása része a pénteken kezdődő elnökválasztás kisiklatását célzó erőfeszítéseknek.

Az orosz légvédelem szerda hajnalban ötvennyolc darab pilóta nélküli repülőgépet semmisített meg az ország hat régiójában. Az egyik drón eltalált egy olajfinomítót Rjazanyban, aminek nyomán tűz ütött ki, és két ember megsebesült.

Oroszországban a héten elnökválasztást rendeznek, ahol teljesen biztosra vehető Putyin győzelme, különös tekintettel arra, hogy egyetlen valódi ellenzéki jelölt indulását sem engedélyezték a hatóságok, a kormánykritikus politikusok túlnyomó többsége pedig mára meghalt, börtönben van vagy külföldre menekült.

Ukrajnáért harcolnak a Wagner-csoportban csalódott egykori orosz elítéltek
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:27 0:00

Közben az inváziós erők újabb légicsapásokat mértek Ukrajna több pontjára. A donyecki Mirnohradban két ember meghalt, öten megsebesültek, a mentőknek viszont sikerült élve kihúzniuk egy 13 éves lányt egy összeomlott ház romjai alól.

Az északi Szumiban is eltalált egy ötemeletes lakóépületet egy orosz drón szerdára virradóra, egyelőre nem ismert az áldozatok száma.

Az ország középső részén lévő Krivij Rihben négyre nőtt a halottak száma egy ellenséges rakétacsapást követően a helyi kormányzó friss tájékoztatása szerint. A sebesültek száma negyven fölött van, köztük tucatnyi gyerek, a legfiatalabb nincs még hároméves.

Hatvanmillió dolláros orosz hadihajót süllyeszthetett el az ukrán hadsereg
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:02 0:00

„Városaink és településeink mindennap hasonló támadásokat szenvednek el. Ukrajna mindennap embereket veszít az orosz gonoszság miatt” – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

XS
SM
MD
LG