Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Von der Leyen: „A magyar törvénytervezet szégyenteljes”


Ursula von der Leyen
Ursula von der Leyen

Az Európai Bizottság levélben fordul a magyar kormányhoz annak érdekében, hogy ne léptessék hatályba a múlt héten elfogadott pedofiltörvényt, mert az hátrányosan megkülönbözteti a melegeket. Ellenkező esetben a brüsszeli testület jogsértési eljárást fog indítani. Orbán Viktor szerint az Európai Bizottság elnökének közleménye szégyenletes. Közben Áder János köztársasági elnök elrendelte a sokat bírált törvény kihirdetését.

Kedden tizennégy uniós tagállam kormánya ítélte el a melegeket a pedofilokkal összemosó magyar törvényt, és kérték az Európai Bizottságot, hogy jogi eszközökkel lépjen fel a szexuális kisebbségeket hátrányosan megkülönböztető jogszabállyal szemben. Sőt szerintük akár az Európai Bíróságig is el kell vinni az ügyet. A nyilatkozathoz szerdán csatlakozott Ciprus, Görögország és Ausztria is, így már összesen tizenhét tagállam áll nyíltan szemben a magyar kormánnyal ebben a kérdésben. A brüsszeli válasz nem késett sokáig, Ursula von der Leyen bejelentette, hogy levélben fordulnak a magyar hatóságokhoz, és elmondják jogi kifogásaikat.

Az Európai Bizottság elnöke éppen Alexander De Croo belga miniszterelnökkel, a nyilatkozat egyik kezdeményezőjével tartott sajtótájékoztatót a belga helyreállítási tervvel kapcsolatban, amikor közölte: „A magyar törvénytervezet szégyenteljes. – Majd így folytatta: – Ez a törvénytervezet egyértelműen diszkriminatív: hátrányosan különböztet meg embereket a szexuális irányultságuk alapján. Ellentétes az Európai Unió alapértékeivel. Emberi méltóság, egyenlőség és az emberi jogok tiszteletben tartása: ezekből az elvekből nem engedünk.”

Emiatt Von der Leyen felkérte az illetékes biztosokat, hogy levélben juttassák kifejezésre jogi aggályaikat, még azt megelőzően, hogy a jogszabály hatályba lép. Ursula von der Leyen így zárta mondandóját: „A bizottság rendelkezésére álló hatáskörök mindegyikével élni fogok annak érdekében, hogy minden uniós polgár élhessen a jogaival. Függetlenül attól, hogy kikről van szó és hol élnek az Európai Unión belül.”

Mindez a gyakorlatban annyit jelent, hogy az Európai Bizottság előkészületeket tesz egy esetleges kötelezettségszegési eljárás elindításához. Nagyon ritka, hogy egy még hatályba sem lépő jogszabályt kritizál a bizottság, arra pedig nincs lehetőség, hogy egy még nem is alkalmazható törvény kapcsán elindítsák a jogsértési eljárást. Ugyanakkor ki fog derülni a levélből, hogy konkrétan milyen uniós jogszabállyal ellentétes a magyar szabályozás, és ez iránymutató lesz a későbbi jogviták során.

A témához tartozik még, hogy az Európai Bizottság alelnöke, Margaritisz Szkínász reagált arra, hogy az UEFA megtiltotta, hogy a Németország–Magyarország Eb-csoportmérkőzésen szivárványszínnel világítsák ki a találkozónak otthont adó müncheni Allianz Arenát. Szkínász szerint erre az UEFA-nak nincs mentsége.

Orbán Viktor: az Európai Bizottság elnökének közleménye szégyenletes

"Az Európai Bizottság elnökének közleménye szégyenletes, mert valótlan állításokra épül (...) a magyar törvény az Európai Unió Alapjogi Chartájának 14. cikk, 3. bekezdésén nyugszik" – áll Orbán Viktor nyilatkozatában.

A kormányfő szerint a nemrég elfogadott magyar törvénytervezet védi a gyermekek jogait, garantálja a szülők jogait, és nem vonatkozik a 18 éven felüliek szexuális orientációval kapcsolatos jogaira, így semmilyen diszkriminatív elemet nem tartalmaz".

Ursula von der Leyen szerdán a közösségi oldalán azt írta: "Ez a magyar törvénytervezet szégyenletes. Nem csak szexuális irányultság alapján diszkriminál, hanem az EU alapvető értékeivel is szembe megy. Ebben nincs kompromisszum."

Áder János szerint a törvénnyel minden rendben

A köztársasági elnök elrendelte a tizennégy uniós tagállam kormánya által elítélt, a melegeket a pedofilokkal összemosó törvény kihirdetését.

Áder János indoklása szerint az új törvény "a 18 év felettiek alkotmányos jogait nem korlátozza, a 18 év alattiak védelmére vonatkozó alkotmányos kötelezettséget viszont kiteljesíti."

  • 16x9 Image

    Arató László

    Arató László a Szabad Európa brüsszeli tudósítója. Több mint harminc éve újságíró, 2013 óta dolgozik az EU fővárosában. Jelenleg több független lapot, rádiót tájékoztat rendszeresen az Európai Unióval és a NATO-val kapcsolatos fejleményekről.

XS
SM
MD
LG